31 Ağustos 2017 Perşembe

SÜLEYMANİYE CAMİİ




Süleymaniye Camii, Mimar Sinan'ın henüz kalfayken inşa etmiş olduğu eseridir. Bu görkemli camiiyi ziyarete gittim. Süleymaniye'ye Eminönü'nden yürüyerek gitmeye karar verdik. Süleymaniye taraflarına vardıkça arnavut taşlarla kaplı dik yokuşlarla karşılaştık. Bana Galata Kulesi gezimi anımsattı bu dik yokuşlar. Hava sıcak olsa da gökyüzü çok güzeldi. Ve görkemli camiiye nihayet vardık.



Kanuni Sultan Süleyman adına yaptırılan bu eser, oldukça ihtişamlı ve güçlü bir görüntüyü barındırıyor.  Yemyeşil ve geniş bir avlusu var. Camiinin bu görkemli ve büyüleyici görüntüsünün yanı sıra içerisine girdiğinizde de aynı duygularla karşılıyor sizi. Mimar Sinan, bu güzel eseri o zamanki imkanlar ve koşullar dahilinde nasıl ortaya çıkartmış demeden alamıyorum kendimi. 


İçerideki motifler,duvar süslemeleri fevkalade. İnsanın baktıkça daha da çok bakası geliyor. Ayrıca camii içerisindeki ses dalgalarının her köşesine eşit olarak yayıldığı kanıtlanmış. Mimar Sinan'ın gizemlerini hala koruyan eserlerinden biri de bu muhteşem yapıtı olan Süleymaniye Camii sanırım.


11 yorum:

  1. Şimdi yapılmış gelecek nesiller için miras kalıcak böyle yapılar(modern yapılar nedense ruhsuz geliyor bana ) yok hiç,Türkiye'nin simgesi olmuş bu miraslar daha uzun asırlar boyu gorkemini korurlar inş ,o zaman da yapılmış insan gerçekten hayret ediyor mimariyi görünce ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişten günümüze gelen bu yapılar bana da daha cazip geliyor doğrusu. İnşallah bizden sonraki nesillere de kalır bu eserler ve sahip çıkarlar.

      Sil
  2. Her eseri takdire şayan gerçekten de. ^-^ Gezmeyi seviyorsan gitmeni öneririm buraya. :)

    YanıtlaSil
  3. Mimar Sinan'ın bütün eserlerinin karşısında önümüzü ilikliyoruz saygılar

    YanıtlaSil
  4. Mimar Sinan tarihte en buyuk hayrani oldugum mimarlarin basinda geliyor. Mimari dehasi olaganustu. Ve eserleri de..

    YanıtlaSil
  5. Yurtdışında olduğum için resimleri,güzellikleri görünce tekrar gidip göresim geldi.
    Sayende özlem gidermiş oldum azda olsa.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah yolunuz düşer de tekrar hasret gidermiş olursunuz böylece. Sevgiler. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER