9 Temmuz 2018 Pazartesi

AYNALI ÇARŞI






Çanakkale'de uğradığımız yerlerden birisi de meşhur Aynalı Çarşı oldu. Bir çeşit kapalı çarşı. İstanbul'da Eminönün'de yer alan Mısır Çarşısı'na benziyor ama onun kadar büyük değil. Hatta biz gittiğimizde bir kısmı da kapalıydı. Sanırım tadilat vardı. 

Çanakkale türküsünde de yer veriliyor Aynalı Çarşı'ya. Günümüze ulaşan kapısı hala orjinalliğini korumaktadır. 1890'lı yıllarda Eliyau Haliyo tarafından yaptırılıyor ve daha sonra ise 2. Abdülhamit tarafından da kapalı çarşı olarak kullanıma açılıyor. Daha sonra Gelibolu Savaşı oluyor ve çarşı büyük bir yıkıma uğruyor. Bu esnada İngiliz askerleri tarafından kapalı çarşımız ahır olarak kullanılıyor. Bu zamana kadar birçok restorasyon çalışmaları yapılıyor ve Aynalı Çarşı bugünkü halini almış oluyor.

İçerisini gezerken her türlü turistik eşyayı da görmek mümkün. Anahtarlıklar, magnetler, kartpostallar,havlular,aynalar,takılar ve daha nicesi... İçeriyi gezerken bir yandan ağzınıza Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı türküsü dolanıyor. 
O eski zamanları zihninde canlandıran tarih kokan bir mekan Aynalı Çarşı.

7 yorum:

  1. Çanakkale ne kadar köklü bir şehir... Neler görüp geçirmiş.. Gerçi güzel ülkemin her köşesi öyle ya.. :)

    YanıtlaSil
  2. Orada okudum. Gözümde başka bir çarşı bekliyordum ben, gidince hayal kırıklığı yaşamıştım. Ayna hiç yoktu:)) sonradan öğrendik ki askere gidenlerin traş takımları ve aynaları burada satıldığı için bu ismi almış.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel orada okumuş olman. :)
      Hikayesini de senden öğrenmiş oldum. Sevgiler! :)

      Sil
  3. Bir türlü gidemediğim yere gitmişsin ne güzell :) :)

    YanıtlaSil
  4. ne güzelmiş ismi :) gez sen geeez :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER