7 Nisan 2021 Çarşamba

Uyanış

 




''Güvercinliği seviyordu. Hemencecik sıcak bir yuva oluvermişti Edna'nın gözünde, kendisi de ev sıcak bir pırıltı gibi yayılan bir güzellik katıyordu. Sosyal statü bakımından alçaldığı, buna karşılık ruhsal bakımdan yükseldiği duygusu vardı içinde. Zorlukların boyunduruğundan kurtulup ileri doğru attığı her adım onu güçlendiriyor, bir birey olarak geliştiriyordu. Çevresine kendi gözleriyle bakmaya, hayatından derinden akan gizlerini görmeye, kavramaya başlamıştı. Ruhu onu çağırırken, ''başkalarının fikirleriyle yaşamakla'' yetinmeyecekti artık.''


''Nedensiz yere mutsuz olduğu günler vardı sonra; sevinmeye de, üzülmeye değmezdi sanki hiçbir şey için, yaşamak ya da ölmek fark etmezdi. Hayat tuhaf ve korkunç bir kargaşa, insanlarsa kaçınılmaz yok oluşa doğru körlemesine ilerlemeye uğraşan kurtçuklar gibi görünürdü gözüne.''

Uyanış, Kate Chopin.
Yazarın 1899 yılında kaleme almış olduğu Uyanış eseri o dönemde çarpıcı konusu ve gerçekçiliği ile toplum tarafından ses getirmiştir.
Kitaptaki kadın karakter Edna, evli ve çocukları olan bir annedir. Hayattan soyutlaşmış bir şekilde kendini kocasına ve çocuklarına adayan kadın; kendi yaşamından ve gelecekten hiçbir beklentisi olmadan günlerini tamamlamaktadır.

Edna küçük çevresinde yer alan birkaç insanla günden güne yakınlaşmaya başlar. Bu temaslar sonucunda Edna kendi ruhuna ve karakterine dönük tahliller yapma şansı bulur. Birtakım arayışlara girerek sanata yönelmeye başlar. Bununla birlikte yeni yeni insanlarla tanışır. Ve gün geçtikçe çocuklarından, kocasından uzaklaşır. Kendi benliğine, kendi ayakları üzerinde duruşuna odaklanır.

Kate Chopin'in kaleme almış olduğu Uyanış romanı, konusu itibariyle Madam Bovary'e de benzetilir. Uyanış romanındaki Edna karakterinin kendi arzu ve duygularının peşinden gidişiyle birlikte gelişen olaylar okura sunulur.


11 yorum:

  1. Son alışverişimde aldım en kısa zamanda okuyacagim

    YanıtlaSil
  2. okuycam tamam, madam bovary çok iyi bir roman, bunu da okuyayım :)

    YanıtlaSil
  3. tek nefeste okunacak kitaplar daha çok dikkatimi çekiyor, güzel bir kitap, güzel bir tanıtım olmuş.Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ESRA KAFKASLI,
      Yazarın dikkat çekmek istediği konuyu güzel bir hikayede ele almış olması kitabı da okunur hale getiriyor. Rica ederim. :)

      Sil
  4. Alıntılar için teşekkürler, tek nefeste okunacak bir kitap

    YanıtlaSil
  5. Bir kadının kendi benliğine yolculuğu...Güzel bir konu,zaten Madam Bovary ' yi de sevmiştim,bunu da okurum kesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DüşTasarımcısı,
      Kendine has, iyi bir konusu vardı. İyi okumalar olsun şimdiden. :)

      Sil
  6. İlkay,
    Biraz karamsar bir konusu olsa da içine çeken hüzünlü bir hikayesi vardı. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER