26 Eylül 2022 Pazartesi

BOSNA HERSEK GEZİSİ | SARAJEVO #2

 


Bosna Hersek gezi yazısının ikincisinden herkese merhaba!

Sarajevo’da geçirdiğimiz ikinci günde elime fotoğraf makinemi alıp kendimi kalabalık sokaklara attım. Hem Avusturya-Macaristan hem de Osmanlı tarihi dokusunu yansıtan şehre ait çektiğim fotoğraf karelerini burada sizlerle paylaşacağım.


İkinci günümüzde Kovaçi Şehitlik Mezarlığı’nı ziyaret etmek için yola koyulduk. Şehrin merkezi kısmına nispeten daha yüksek ve tepe bir konumda yer alan şehitlik; aynı zamanda yürüyerek de gidebileceğiniz bir mesafede yer alıyor. 

Üç bölümden oluşan mezarlık Osmanlı döneminden kalmaktadır. 1993/96 yılları arasında süren savaşta şehit düşen insanların mezarları ve ilk cumhurbaşkanı Aliye İzzetbegoviç’in anıt mezarı burada yer almaktadır.


Dönüş yolunda karşılaştığımız bu yerin dış mimari yapısı oldukça ilgimizi çekti.

Fakultet İslamskih Nauka u Sarajevu olarak bilinen yer, üniversite öğrenimi için ayrılan bir fakülte. Burada zaman geçirdikten sonra tekrar Başçarşı’ya doğru yürümeye devam ettik.


At Meydanı Parkı.
Savaş yılları sırasında orduda yer alan askerlerin atlarını burada tuttuğundan dolayı meydana bu adın verildiği söylenmektedir. Bir sürü ağaçlarla kaplı bu yemyeşil park, kaldığımız yere de oldukça yakındı.


Foça Alaca Camii.
Sarajevo’da en çok hoşuma giden ve dikkatimi çeken şey hemen hemen her camiinin avlusunda bir ıhlamur ağacının olması ve etrafına güzel bir koku yaymasıydı. Ayrıca girdiğim her camiinin tertemiz olması ve yine temiz kokması da beni etkileyen şeylerden biriydi.
Bu camii de savaş yılları sırasında Sırplar tarafından kepçelerle yıkılıyor. Geriye sadece temeli kalan camii, Türkiye’nin yardımlarıyla restore ediliyor ve 2019 yılında ibadete tekrar açılıyor. "Bosnanın İncisi" olarak da bilinen Foça Alaca Camii, Unesco Dünya Mirası Listesi’ne de dahil ediliyor.


Sarajevo, gezintiniz sırasında sizi hiç susuz bırakmayan bir şehir olabilir. Şehrin her yanında akan tarihi çeşmelerden gönül rahatlığıyla su içip mataranızı da doldurabilirsiniz. Bu resimdeki çeşmenin adını hatırlayamadım ancak çeşmenin bilgilendirme kısmında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından onarımının yapıldığına dair yazı yer alıyordu.

Zaten şehirde gezdiğiniz camiilerde, çeşmelerdeki onarımların çoğunun Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını da görmeniz mümkün. Sarajevo tarihi dokusuyla da adeta küçük bir Bursa gibi.


Saint Anthony Katolik Kilisesi.


Başçarşı’da gezinirken mimari yapıları hoşuma gittiği için fotoğrafladığım bir kare.
Sevgili okur,
Bugünkü gezi yazımda paylaşmak istediklerimden dilerim okurken sen de keyif almışsındır. Bir sonraki yazımda tekrar görüşmek dileğiyle.
Sağlıcakla kal!


9 yorum:

  1. Ne güzel, benim de gidesim geldi görünce :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ozan,
      Gezmesi keyifli bir şehirdi. Dilerim bir gün gidip gezme fırsatınız olur.

      Sil
  2. Hep gidip görmek istediğim bir şehir. Umuyorum ki nasip olur. :) Çok güzel gezmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Sarajevo'da her yer birbirine yakındı. Bu da yürüyerek gezmeyi sevenler için büyük bir avantaj sağlıyor. İnşallah bir gün görme şansınız olur. Sevgiler! ^-^

      Sil
  3. gidicem mutlaka :) boşnak böreği varmış bi de :) foça mıı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Gitmelisinn. :)
      Evet evet denedim, paylaşacağım fikirlerimi inşallah. Foça’yı anlayamadım.

      Sil
    2. foça alaca camii demişsin yaa :)

      Sil
    3. deeptone,
      Doğru diyorsun aklımdan çıkmış. :)

      Sil
  4. İlkay,
    Teşekkür ederim. :) At Meydanı Parkı serinlemek ve soluklanmak için çok güzel bir mekandı.

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER