23 Eylül 2022 Cuma

Yaşamak

 


"Umudumuzu yitirirsek nasıl yaşardık?"

"Yaşamın her şeyi kapsaması gibi, yaşamak da hayatı olduğu gibi kucaklar. Doğumları ve ölümleri, mutsuzlukları ve umutlarıyla."

"Her gün yorgunluktan ölene kadar çalışınca, başka şeyler için endişe edecek vaktiniz kalmıyor."

"Bir felaketten kurtulunca ardından güzel günler gelir."

"Zaman gerçekten uçup gidiyordu."

"Anne yüreği her zaman biraz daha yumuşaktır."

Yaşamak, Yu Hua.

Fugui, genç yaşında babasından kalan varlığına güvenip elindeki parasını savurganlıkla harcamaktadır. Fugui’nin eşi ve annesi ona her gün öğütler de bulunsa da gençliğin verdiği düşüncesizlik ve ileriyi görememek, onu ve ailesini büyük bir felakete sürükleyecektir.

Fugui, kendisine ve ailesine kalan parayı şehre inip kumarda harcar. Kazanmakla daha çok kazanacağına inanan Fugui, kaybetmenin eşiğine gelir ve böylelikle elindeki tüm varlığını kumarda kaybeder. Üstelik bununla yetinmeyip kendisini ve tüm bunlardan sorumlu olmayan masum ailesini de bu duruma sürükler. 

Zaman ilerledikçe yaşadıkları dönemin Çin’inde savaş başlar ve seferberlik ilan edilir. Yoksullukla mücadele eden halktan yardım isteyen devlet bir yandan da  erkekleri askere toplar. Fugui, borca sürüklediği ailesini ardında bırakır ve yıllarca askerde ülkesine hizmet eder. 

Tüm bunlardan habersiz olan ailesi, Fugui’nin öldüğünü düşünür ve kalan borçlarını ödemek için canla başla çalışmaya devam ederler. Fugui, kendisiyle birlikte altı insanın hayatını ve kaderini büyük ölçüde etkileyecektir. Aradan uzun yıllar geçer ve bir gün bir tarladan geçmekteyken tarlayı süren yaşlı bir adamla tanışır. Bu yaşlı adama gençliğinden şimdiki anına kadar yaşadığı tüm tecrübeleri anlatmaya başlar.

Kitap, yaşlı adamla Fugui’nin tanışması üzerine başlar ve Fugui’nin gençlik yılları anlatımıyla devam eder.

7 yorum:

  1. yakınlarda okudum ben de çok sevdim :) bir de sana iki kitap önereyim, kasiyer/vejateryen :) uzakdoğudan çok ilginç iki yeni roman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Kasiyer’i duymadım. Vejateryan kitaplığımızda bulunuyor ama henüz okuma fırsatım olmadı. Teşekkür ediyorum önerilerin için. :)

      Sil
  2. kelime oyunu 80 de başlıyor o öykü, haziranda, yanda kelime oyunu arşivi var. yaşamak adlı kitabı ilkay da sevmişti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Öyküyü okumaya başlayayım öyleyse, teşekkürler. :)
      Öyle mi, onun da kitap yorumuna bakayım bir. ^-^

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Kütüphaneden edinip okuma fırsatım oldu. İyi nasihatler veren bir kitaptı.

      Sil
  4. İlkay,
    Deeptone da bahsetmiş senden. :)
    Kanını Satan Adam, bu kitabına da bir göz atayım. Sağol. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER