6 Ağustos 2022 Cumartesi

Akşam Yıldızı

 


"Ölenlere acınır da doğanlara neden acınmaz?"


"Herkes kendi karakterinin mimarıdır."


"Eğitilmeyen insan israftan başka nedir ki?"


"Göbeklitepe hayat ile ölümün göbek bağı, ikisi arasındaki geçişin dehliziydi. Göbeklitepe ölümleri hayata gönderen geçit, Göbeklitepe hayatlar harmanıydı."


Akşam Yıldızı, İskender PALA.

Yazar, kaleme almış olduğu eserinde okurlarını buram buram tarih kokan Göbeklitepe’ye götürüyor. Kitapta yer verilen hikaye on iki bin yıl öncesine ait.

Ulu kayının gölgesinde yaşayan bir kabilenin sakinlerinden biri olan Çira, bebeği Parmak’ı kollarına alır. Kaşları, kirpikleri ve saçları olmayan bu bebek, kabile üyeleri tarafından lanetli görülerek bebeğin öldürülmesi istenir. Buna karşı çıkan Çira, bebeği Parmak’ın masumluğuna inanır ve onu korur. Kabile tarafından lanetli görülen bu bebeğin kendi kabilesinin sonunu getireceğine dair düşünceler vardır. 

Bir gün beklenmedik bir zamanda kabileyi bir felaket vurur. İnsanların yaşam alanı ellerinden alınır. Çoğu insan, hayvan ölür. Geriye hayatta kalan sadece dört kişi vardır: Çira, Parmak, Sarıca, köpek Tırnak. Felaketten geriye hayatta kalan bu dört kişi yeni bir yerleşim yeri bulmanın umudu içerisinde yollara düşerler. Ancak bu yolculukta beklenmedik olaylar, kayboluşlar ve özlemler peşlerini bırakmaz.

12000 yıl öncesinde yaşayan insanlar tarafından hangi araç gereçlerle nasıl inşa edildiği tam olarak hala daha bilinemeyen Göbeklitepe, gizemini koruyan nadide yerlerden biri. İlk insanların var oluş hikayesini Göbeklitepe ile harmanlayıp okurlara sunan yazar eşsiz bir olay örgüsünu kitabında bizlere sunuyor.

14 yorum:

  1. Okumuştum. Değişik bir bakış açısı diye düşünmüştüm.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. parıldayan çiçek,
      Evet, değişik bir hikayeydi. Benden de sevgiler!

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. deeptone,
      Kısa bir ara vereyim dedim ama biraz uzun sürdü. :')
      İyiyim teşekkür ederim, umarım sen de iyisindir. :)

      Sil
  3. İlkay,
    Yorumun beni çok mutlu etti, teşekkür ediyorum Sevgili İlkay. :)
    Yazarın farklı bir bakış açısıyla ele aldığı kitaplardan biriydi.

    YanıtlaSil
  4. Bloğunuzu Ziyaretçi Defterim sayfasında Deep önerdi takibe aldım ve BLoG LisTeM sayfama ekledim. Bundan sonra sürekli uğrarım :) Bu arada bloğuma çaya beklerim çay bedaveeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SinanGCL,
      Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Ben de iade-i ziyarette bulunacağım. Huzurlu ve mutlu günler dilerim.

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Tarihi kitapları seviyorsan okuması keyifli bir kitaptı, tavsiye ederim. :)

      Sil
  6. Bu kitabı görmemiştim, hikaye ilgimi çekti. Çira ve diğerleri neler yaşamış merak ettim. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Bana da arkadaşım hediye etmişti. Ben de kitabı böylelikle görüp okumuş oldum. Hikaye güzeldi, akıcıydı. Rica ederim. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER