27 Eylül 2024 Cuma

Değişim | Mo Yan

 


Değişim, Mo Yan. 

Çin’in en ünlü, en sık yasaklanan ve en çok korsan baskısı yapılan yazarlarından biri olarak bilinir. Asıl adı Guan Móye olan yazar, 1984 yılından itibaren Çince “sakın konuşma” anlamına gelen Mo Yan adını kullanmaya başlar. Yazar, Değişim adlı eseriyle Nobel ödülünü alarak ilk Çinli Nobel ödüllü yazar olmuştur.

Değişim eserinde yazarın çocukluğundan başlayan hayatının evrelerini sırasıyla okuyoruz. Otobiyografi türündeki bu öykü kitabında yazar; Çin’de gerçekleşen Kültür Devrimi’ni, siyasal olayları ve toplumsal değişimleri halktan birinin gözlemleriyle ve ilk elden edinilen deneyimlerle okura sunuyor.

Mo Yan, on bir yaşındayken okulu bırakır ve çiftçi olarak çalışmaya başlar. Bu süreçte ülkesindeki yenilikler ve değişimler meydana gelirken diğer taraftan kendi kendisini büyük bir hayatta kalma mücadelesinin içinde bulur. İçinde bir tutku olan yazma serüvenine adım atarak yazarlık hikayesinin başlangıcını da anlatır.


“Ağaçlar yerinden olursa ölür ama insan yaşamaya devam eder.” (sayfa/27)


“Çinlilerin "herkes bir başkasının işine karışır"dan "herkesin işi kendine"ye geçişi ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır aslında.”(sayfa/67)


“Bir yazar için önemli olanın akademik kariyer değil de yazdıklarının gücü olduğunu biliyordum.”(sayfa/69) 

0 yorum:

Yorum Gönder

 

BİRPEMBESEVER