23 Temmuz 2018 Pazartesi

KİLİTBAHİR KALESİ - MÜZESİ






Çanakkale'ye vardığımızda Gelibolu yarımadasına geçtiğimizde bizi yol üzerinde karşılayan yerlerden birisi Kilitbahir Kalesi idi.







Kilitbahir Kalesi, ihtişamlı görüntüsüyle beni çok etkiledi. İçeriye girişlerde müze kartın varsa ücretsiz, yoksa da giriş ücreti 10 TL alıyorlar.
Kalenin içerisini dört bölüme ayırmışlar. İç Kale'den gezmeye başlarsak eğer; İstanbul'un fethinden sonra Fatih Dönemi mimarisinde geometriye verilen önemi yansıtan üç yapraklı yonca planına sahip olma özelliğini taşıyan ilk kaledir.




Kale; çekirdeğinde yer alan yürek biçimli yedi katlı iç kule, üç yapraklı yonca formuna sahip iç kale ve etrafını saran dış surlardan oluşmakta.Dış sur duvarlarının etrafı ise hendekle çevrilidir. Yay biçimli dış sur duvarlarının deniz tarafında yer alan bölümü ise günümüze ulaşan kısmıdır.




Surların üzerine çıkma şansınız da oluyor. Merdivenler çok dikti bu yüzden çıkması biraz zahmetli oldu. Ama en tepeye çıktığımızda gördüğümüz manzara eşsiz güzellikteydi.

Kale'nin her yanından buram buram tarih kokusunu alman mümkün. Kazılmış hendekleri, günümüze ulaşmayı başaran surları görmek güzeldi.




Ayrıca içeride son olarak gezilmesi gereken bir müze de bulunmakta. İlk girişte seni Piri Reis'in bal mumu heykeli karşılıyor. Gelibolulu olan Piri Reis, 1470 yılında doğmuştur.




Yedi kattan oluşan müzeyi de gezmek keyifliydi. Eğer bir gün yolun Çanakkale'ye düşerse bu tarih kokan mekanı ziyaret etmeyi sakın unutma! 😇



2 yorum:

 

BİRPEMBESEVER