3 Nisan 2021 Cumartesi

Mutsuzluğun Portresi

 


Her insanın yüzünde aynı, değişmeyen ifade. Mutlu olsa da mutsuzluğu arıyor yüzler. Tatminsizlik doyumsuzluk, açgözlülük... Bu gibi şeyler mutsuzluğun kapısını daha çok aralıyor ve kişiyi kendine daha çok çekiyor. Aslında her insan kendi mutsuzluğunun portresini kendisi inşa ediyor. İnsanın zihnini kaplayan kötü düşünceler önce kalbe sonra ruha işleniyor. Bu düşünceler duygularımıza da yön veriyor.


Tüketmenin her geçen gün revaçta olduğu bu çağda insan maddi anlamda ne kadar çok alırsa o kadar çok mutlu olacağını ve böylelikle ruhunu rahatsız eden mutsuzluğunu unutup onu geri plana atacağını sanıyor. Sonrasında anlıyor ki bu kısa süreli maddi doyum da bir süre sonra daha da açgözlü oluyor ve insana yavaş yavaş kendi mutsuzluğunun portresini çizdiriyor. Ve yine insan kendi mutsuzluğunun portresinin ressamına dönüşebiliyor.


Mutlu olmak çok kolay. Küçük ve basit şeylerle mutlu olabilmek. Belki de bunu öğrenmekle başlamalı. Bir yürüyüşe çıkmak, gökyüzünü seyretmek, kitap okumak, müzik dinlemek, bitkileri ve hayvanları sevmek, her yeni güne şükür ile uyanıp yine şükür ile bitirebilmek... Mutsuzluğun portresini mutluluğa çevirmek de yine kişinin elinde. Günlük hayatımızda küçük, basit gibi görünen bir çok şey insanın duygularını ve hayatının gidişatını etkileyen önemli faktörler haline gelebiliyor. Mühim olan maddi anlamda bir şeyleri çok tüketmek değil; duyguları, düşünceleri, değerleri tüketmeden kendimizle ve etrafımızdaki diğer insanlarla paylaşabilmek. Çünkü mutluluğun paylaştıkça çoğalabildiği gibi mutsuzluk da etrafımızda hızla yayılıyor.


https://www.youtube.com/watch?v=9jg1VEbJ0IA


9 yorum:

  1. "Çünkü mutluluğun paylaştıkça çoğalabildiği gibi mutsuzluk da etrafımızda hızla yayılıyor."
    Ne yazık ki ne kadar doğru..
    Bir çoğumuzun bildiği ya da biliyormuş gibi yapıp ta , bir türlü hayata geçiremediği ve yazıda ne de güzel sıraladığın o şeyler yüzünden.. Emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayata Dair,
      Beğenmenize çok sevindim. :)
      Özellikle virüs hayatımıza girdiğinden beri insanlar da bu mutsuzluğu, tahammülsüzlüğü daha sık gözlemliyoruz.

      Sil
  2. Tüketim hırsı mutluluğa da sıçradı artık sanki. Mutlu olunca daha fazla mutluk olmak, bazen mutlu olduğumuzu göstermek için bile mutlu olmak istiyoruz. Mutsuzluğu geçtim mutluluğu bile ne kadar yaşadığımız belli değil. Yaşayabiliyor muyuz? Halbuki basit bir müzikle bile mutlu olunabilir bazen :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beş Senede Devrialem,
      Bazen mutlu olduğumuzu göstermek için bile mutlu olmak istiyoruz.
      Bu sözün o kadar doğru ve anlamlı ki. Özellikle sosyal medyada bu sözünü hayata geçirmeye çalışan insanları çok sık görürdüm eskiden. Neyse ki uzun zamandır hayatımda sosyal medya yer almıyor.
      Evet, ufak şeylerle mutlu olmayı bilmeli insan. :)

      Sil
  3. vallahi yaa herkes zombi gibi oldu :)

    YanıtlaSil
  4. İlkay,
    Hoş bir tevafuk olmuş ne güzel. :)
    Bu müzik çok huzur verici geliyor bana, burada da paylaşmak istedim.

    YanıtlaSil
  5. öylesine haklısın ki.tükettikçe tüketiyoruz farkında değiliz küçük şeylerde yaşamın güzellikleri oysa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyma Nil,
      Tükettikçe tüketmek ruhu daha da kötüleştiriyor oysa ki. Hayatımızdaki küçük şeylerin mutluluğunun kıymetini yitirmemek dileğiyle.

      Sil

 

BİRPEMBESEVER