22 Şubat 2023 Çarşamba

Oliver Twist

 


"Soğuk karanlık bir geceydi. Yıldızlar çocuğun gözüne hiç erişemeyeceği kadar yükseklerdeymiş gibi göründü."

"Gerçek hayatta da şölen sofralarından ölüm yataklarına, yas karalarından bayram kıyafetlerine geçiş, sahnedekilerden hiç de aşağı kalmaz. Ne var ki gerçek hayatta bizler edilgin birer seyirci olacağımız yerde uğraşları olan birer oyuncuyuzdur ve bu da çok fark eder. Sahnede oynanan oyunlardaki şiddetli duygu değişimleri yalnızca birer seyirci olarak gözlerimizin önüne serildiği zaman bunlara hemen saçma damgası vururuz."

"Dünyanın sıkıntıları, kederleri ve karşılanmamış istekleri, yüzleri de gönüller gibi değiştirir."

"İnsan kardeşlerimizi baskı altında tutup ezerken insansal hataların karanlık sonuçlarını bir kezcik aklımıza getirsek…"

"Herkes kendi kendinin en yakın dostudur."

"Sevginin yetersiz kaldığı yerde nefret başarıya ulaşır."

"Dünyamız bir kırık düşler dünyasıdır. Ve kırılanlar da çoğu zaman en özenerek beslediğimiz, ruhumuzun en soylu yönünü yansıtan düşler ve umutlardır."

Oliver Twist, Charles Dickens.

Oliver doğduğunda son aile üyesi olan annesini de kaybeder ve hem yetim hem de öksüz kalmış olur. Düşkünler evinde kalan küçük Oliver bir akşamüstü verilen yemekten biraz daha fazla istediği için müdür tarafından oradan kovulur. 

Düşkünler evinin müdürü, Oliver’ın hem barınacağı hem de çalışacağı bir yer arayışına girer. Bir cenaze levazımatçısının yanında yer bulan müdür, Oliver’ı buraya aldırır. Küçük Oliver hayatına yeni bir sayfa açacağını düşünmüşken yine hayal kırıklıkları yaşar. Buradan kaçmayı planlayan küçük çocuk planına sadık kalır ve kendine kalacak başka bir yer aramanın arayışına girer.

Kaçış planından sonra bir hırsız çetesinin eline düşen Oliver için hayat, hiç de beklediği gibi gitmez. O, iyi insanların olduğuna dair ümidini tamamen yitirmeşken karşısına beklenmedik iyi insanlar çıkar ve onu hırsız çetesinin elinden kurtarmaya çalışırlar.


9 yorum:

  1. Tekrar okumak istediğim bir kitap sağol tanıtım için

    YanıtlaSil
  2. Sanki çocukken kısaltılmışını okumuştum, aradan çok geçtiği için hafızamda bir şey kalmamış. Alıntılar dikkat çekici, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Çocukken ben de kısaltılmış olanını okumuş olabilirim. Orijinal haliyle kısaltılmışı arasında epey fark varmış. Rica ediyorum. :)

      Sil
  3. İlkay,
    İnşallah bu yıl okuma fırsatın olur. Ben kütüphaneden ödünç alıp okudum.
    Büyük Umutlar kitabında da tıpkı Oliver Twist’te olduğu gibi benzer kavramlar üzerine bir hikaye tasarlanmış ve okura sunulmuş. Büyük Umutlar’ı ben de okumak istiyordum ancak sırf benzerlik yüzünden ileri bir zamana bıraktım.

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabı o kadar çocukken okumuştum ki sanırım sadeleştirilmiş versiyonudur o okuduğum da yeniden alıp okusam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Çocukken ben de okumuştum, sadeleştirilmişiydi ama. Orijinal halinde daha çok kahraman yer alıyor. Haliyle anlatacak şey de fazla oluyor.

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. deeptone,
      Farklı yıllarda filmleri de varmış. Belki izlemişsindir sen. Kitabı okumayı bekledim, filmi de izleyeceğim inşallah. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER