12 Ağustos 2023 Cumartesi

Ağaçlar | Hermann Hesse

 


Ağaçlar, Hermann Hesse.

Kitapta yer alan metinler Hermann Hesse’nin tüm eserlerinin bulunduğu 20 ciltlik baskısından derleniyor. Yazar, Ağaçlar ismini verdiği kitabında ağaçlara olan tutkusunu, doğaya olan sevgisini, mevsimlerde değişik renklere ve biçimlere bürünen ağaç yapraklarına dair yazdığı şiirleri ve kısa öyküleri kaleme alıyor.

Kitabı okurken içinizdeki ağaç sevgisi daha da dallanıp budaklanıyor, kendinizi doğanın kollarına atmak istiyorsunuz. Birbirinden iyi tavsvirlerin yer aldığı bu kitaba yemyeşil ağaç çizimleri de eşlik ediyor.


"Üzgün olduğumuzda ve hayata katlanamadığımızda bir ağaç şöyle konuşabilir bizimle: Sus! Bak bana! Yaşamak kolay değil, yaşamak zor değil. Bunlar çocuksu düşünceler."


"Şanslı addediyorum seni;bizden daha iyi, daha güzel yaşlandın ve ömrümüzün sonunda yozlaşmış bir dünyanın zehri ve sefaletiyle boğuşan, etrafımızı kemiren ahlaksızlığa rağmen bir nebze temiz hava solumak için mücadele eden bizlerden daha onurlu öldün" -Şeftali Ağacı-


"Ağaçları görünce daha içten, daha derinden duygulanıyordum. Her ağacın tek başına yaşadığını, kendi özel biçimi, kendine özel gölgesi olduğunu görüyordum."


"Yüzünde maske taşıyan değişken insanın, doğada büyüyen her varlığa ciddiyetle bakmaya başladığı anda ürkmesi kaçınılmazdır."


"Gezginde tüm hazların en hası, en incesi vardır, zira sevinci tadarken geçici olduğunu da bilir. Her çeşmeden içmemesi umrunda değildir onun, bolluğa alışkındır zaten;kaybettiklerinin peşinden uzun uzun bakmaz, sevdiği her yere de kök salmayı arzulamaz."


"Ağaçlara da güven olmuyordu işte, onları da kaybedebiliyordunuz, ellerinizin altında ölüveriyorlardı, gün geliyor, sizi yarı yolda bırakıp o devasa karanlığın içinde kaybolup gidiyorlardı."


"Ormanlar ve korularda halklar ve aileler halinde yaşayan ağaçlara hayranım ben. Tek başına duran ağaçlara daha da hayranım. Yalnız insan gibidir onlar. Şu ya da bu zaaftan ötürü sıvışıp giden münzeviler gibi değil, yalnızlaşmış büyük insanlar gibi, Beethoven ve Nietzsche gibidirler. Tepelerinde uğuldar dünya, kökleri sonsuzluğa uzanır ama sonsuzlukta kaybolup gitmez, var güçleriyle tek bir şey için, onlara özgü, onlarda içkin yasayı yerine getirmek, büyüyüp serpilmek, varlıklarını ortaya koymak için çabalarlar."


10 yorum:

  1. Bu kitabı son günlerde sık görüyorum. Alıntılar iyiymiş. Yazardan bir kitap okuduğum için şu an hemen okuyasım yok. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Birkaç saatte okunup bitirilebilir bir kitaptı. Okuması kolay, keyifliydi. Yazardan okuduğum ilk kitaptı. Aradan biraz zaman geçince ben de diğer eserlerine bir göz atayım. :)

      Sil
  2. Bu kitabı ben de yakın zamanda okudum ve çok sevmiştim. Yazının başındaki fotoğraf da çok güzel. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkay,
      Kütüphanede kitap raflarının arasında gezinirken birden bu kitabı gördüm. Tabii ki aklıma ilk sen geldin çünkü bu kitabı senin sayende tanımıştım. İçerisine bir göz gezdirdim ve kitabı ödünç almaya karar verdim. Okuması kolay, keyifli bir kitaptı. :)

      Sil
  3. Farklı bir kitap görmüştüm onun da adı ağaçlar idi, bunu da not aldım sağolun tanıtım için.

    YanıtlaSil
  4. Yanıtlar
    1. deeptone,
      Bu kitabı okuduktan sonra yazarın diğer kitaplarını da merak ettim, bakacağım inşallah. :)

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Ben de ilk İlkay’da görmüştüm, sonra birkaç kişi de daha gördüm. Şu sıralar revaçta olan kitaplardan sanırım. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER