11 Ağustos 2023 Cuma

Sonbahar tadında bir yaz günü

 


Ilık bir yaz akşamından merhaba sevgili okur. Cırcır böceklerinin sesi yazmakta olduğum yazıma eşlik ederken diğer yandan bu yılki yaz mevsiminin fazlasıyla sıcak ve nemli geçmekte olduğunu düşünüyorum. Sence de öyle değil mi? İki gündür azıcık da olsa yaşadığım şehre yağmur yağmaya başladı. Sonbaharı anımsatan, ılık bir rüzgar esinitisini andıran güzel yağmurlar. Sanırım sonbaharı, ağaçlardan dökülen rengarenk yaprakları, yağan yağmur sonrası etrafa yayılan toprak kokusunu fazlasıyla özledim.

Bugün, o yağmurla başlayan günlerden biriydi. Aynı zamanda iki gün öncesinden Valide Sultan Gemisi ile düzenlenen boğaz turu için yapmış olduğum rezervasyon tarihinin günüydü bugün. Havanın hafif yağmurlu ve serin olması yapacağım bu küçük gezintiyi daha da güzel kıldı. 

Gemide ikram edilen çay ve simit eşliğinde bir yandan İstanbul’un her iki yakasında görsel şölen ziyafeti sunan o tarihi yapıtları seyre dalıyor, diğer yandan rehberin anlatımına kulak kesiliyordum. Kendini yağmur bulutlarının ardına saklayan güneş ise sonradan bulutların ardından kendini gösterecek ve eve dönüş yolunda bana eşlik edecekti. Şimdilik anın tanıdını çıkartmak en iyisiydi.

Yaklaşık bir saat süren bu gezi ile yeniden anlıyorum ki İstanbul eşi benzeri olmayan yegane bir şehir. Çocukken okuduğum bir kitap aklıma geliyor: Yedi Gün Yedi Gece İstanbul Bir Bilmece. Gerçekten de öyle değil mi? Bazı sokakları, uzun bir tarihe tanıklık eden ve günümüze ayak uyduran tarihi yapıtları hepsi kendi içinde bambaşka bir gizem bambaşka bir bilmece barındırmıyor mu? Bugün İstanbul’a bir kez daha hayran kaldım.



Bu küçük gezi sonrasında uzun bir aradan sonra her zaman gittiğim kütüphaneye gitmeye karar verdim.Kitap raflarında epey zaman geçirmiş olmalıyım ki geride bıraktığım yağmur bulutları yerini pamuk şekeri misali bulutlara, etrafa ışık saçan parıldayan güneşe teslim etmişti. Yazımı bitirmeden önce blog yazmaya ara vereli epey oldu benim için. Burada olmayı, yazılar yazmayı ve paylaşmayı, bloglar okumayı fazlasıyla özledim. Bu arada yazımın bitişine öten cırcır böcekleri hâlâ eşlik etmekte. Şehrin kalabalığında onların sesini duymayalı çok olmuştu. 

Huzurlu geceler sevgili okur.

10 yorum:

  1. Huzurlu geceler diye bitirmişsin ya.... İnan tam öyle bir his verdi yazın, bu sana özel üslup çok şirin:) İstanbul bile senin anlatımınla dingin bir şehir halini alıyor:)

    YanıtlaSil
  2. Yazılarını okumak tatlı bir esintiyi hissetmek gibi. Böyle yazınca da kulağa pek bir şiirsel geldi ama gerçekten öyle. :) Huzurlu hissediyorum. Son günlerde hava nihayet biraz serindi. Serin yaz günleri en bulunmazları ve en güzelleri oluyor. İstanbul'a hiç gitmedim. Açıkçası yaşamak için fazla gözümü korkutan bir şehir. Ancak bir gün mutlaka gezmek görmek isterim. Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkay,
      Teşekkür ederim sevgili İlkay. :)
      Son günlerde havalar çok serin burada da. Bu yazımdan sonra İstanbul’da sıcak havalara elveda dedik sanki. İstanbul gün geçtikçe kalabalıklaşan bir şehir. Yoğun, yorucu olsa da vazgeçilmesi zor şehirlerden de biri bana kalırsa. :)
      İnşallah bir gün gezme fırsatın olur.
      Sevgiler benden de!

      Sil
  3. boğaz turuuuu ne keyifli oluyor dı maaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Evett, deniz havası ve vapura eşlik eden martılar da harika. :)

      Sil
  4. Valide Sultan Gemisiyle boğazda gezmek gerçekten çok keyifli. Trafiğinden, kalabalığından, gürültüsünden bunaldığım İstanbul'u gemide sakince izlemek, tarihini dinlemek çok iyi gelmişti bana da. Çay ve simitle beraber ohh miss :) Günlerce sıcaklardan bunaldıktan sonra bu havalar da şifa gibi oldu. Özlemişim. Bu arada yazını okumak çok keyifliydi. Güzel cümlelerinle çok güzel bir yazı yazmışsın kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BUFFIY,
      Şehrin kalabalığından uzaklaşmak ve şehrin tarihini hem dinleyip hem de seyre dalmak gerçekten çok keyif vericiydi. Bu yılın yaz mevsimi çok farklıydı. Fazla sıcak ve nemliydi. Neyse ki son günlerde havalar adeta sonbahar esintisi taşıyor.
      Teşekkür ediyorum yorumunuz için. :)

      Sil
  5. İstanbul'da en çok turist olmayı seviyorum. İçinde yaşarken keyfini çıkarması zor bir şehir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Katılıyorum. :) En keyiflisi bu şehirde turist olmak.

      Sil

 

BİRPEMBESEVER