21 Ağustos 2023 Pazartesi

Karanlıkta Fısıldayan | H. P. LOVECRAFT

 


Karanlıkta Fısıldayan, H. P. Lovecraft.

Genellikle korku öyküleriyle tanınan yazar, kendinden sonraki yazarları büyük oranda etkilemiş; korku, bilimkurgu ve fantazi türlerinde eser veren büyük yazarların çoğunda da Lovecraft etkisi görülmüştür. Hatta yazarın eserleri sinemaya, tiyatroya, çizgi romana, bilgisiyar oyunlarına da esin kaynağı niteliği taşımaktadır.

Yazar, Karanlıkta Fısıldayan kitabında ana karakter Profesör Albert Wilmarth’ın gizemini koruyan bir bilinmeyene yaptığı yolculuğu anlatır. Vermont yakınlarında yaşanan bir sel felaketi sonrasında meydana gelen birtakım esrarengiz olaylar insanlar arasında konuşulmaya başlanır. Sel sularının üzerinde kendini gösteren bazı cesetler ve bu cesetlerin insan ya da hayvan görünümü taşımıyor olmasına dair dedikodular tüm kasabayı sarmıştır. Profesör tüm bu olup bitenlere mantıklı bir cevap aramaya başladığı sırada çevrede yaşayan bir çiftlik sahibinden mektuplar almaya başlar. 

Bu mektuplarda gizemli olaya dair ayrıntılı bilgiler yer almakla birlikte yaklaşmakta olan tehlikenin büyüklüğüne de dikkat çekilir. Profesör, çiftçinin söyledikleriyle ve kendi araştırmalarıyla Vermont’u saran bu gizemli olayı çözmeye çalışacaktır.


"Gitgide, etrafımızdaki manzara daha yabanıl ve ıssız bir hale büründü. Artık kullanılmayan kapalı ahşap köprüler tepe kümeleri arasında korkunç bir geçmişten ayaklarını sürüyerek uzanıyorlardı, nehre paralel giden yarı yarıya terk edilmiş demiryolundan, elle tutulur bir keder bir duman gibi sızıyordu."


"Zaman, arkamızda kalan labirentlerde kendini kaybetmişti, etrafımızda periler aleminin çiçek tarhları ve yok olup gitmiş yüzyılların yeniden hatırlanan güzelliği uzanıyordu; yaşlı korular, canlı sonbahar çiçekleriyle çevrelenmiş, el değmemiş çayırlar ve geniş aralıklarla, devasa ağaçların altında, dik yarlara benzeyen kokulu çalıların ve çayır otlarının arkasında yuvalanmış çiftlik evleri…"


"Mutlak tuhafla yakın temas, çoğu zaman ilham vermekten çok dehşete düşürür…"


10 yorum:

  1. Çok severek okumuştum. Yazarın anlatımı da zaten çok iyi. Tekisin havayı hissettiriyordu. Mektuplaşma kısmı en sevdiğim yerdi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Kitabı okumaya başlarken biraz karmaşıklık hissettiğimi hatırlıyorum. Sonra daha sessiz bir ortamda yeniden başlayıp okuyunca olaylar daha anlamlı halde yerine oturmuştu. Yazar şüphesiz korku türünün en iyilerinden biri.

      Sil
  2. bu yazarın her yazdığını okudum hayranım ona :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Ben ilk kez okudum. Korku serileri ince olmasına rağmen biraz fazla pahalı geldi bana. :)

      Sil
  3. Yorum yazınla zaten kitabı merak etmiştim ama yukarıdaki yorum da merakımı arttırdı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkay,
      Korku türünde okunabilir çerezlik kitaplardan. Tavsiye ederim. :)

      Sil
  4. Bilmediğim bir yazar, yorumları da okuyunca ki kendileri nitelikli kitapseverler, bilmeliyim diye düşünmedim değil, ama çok da bekleyen kitap var! Önümüzdeki günler ne gösterecek bana, an itibariyle meraktayım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buraneros,
      Kitap alışverişim sırasında karşıma çıkan ve konusunu okuyunca merak uyandıran bir kitap olmuştu. Evet, okunmayı bekleyen kitaplar çok. :’)

      Sil
  5. Lovecraft çok gördüğüm ama henüz hiç okumadığım bir yazar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Ben bu kitabıyla yazarı da tanımış oldum. Korku türünde kendinden sonraki yazarları etkilediğini bilmek sanki bu kitabı seçerek nokta atışı yapmışım gibi hissettirmişti. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER