14 Eylül 2023 Perşembe

Aşk ve Yaşam

 


Aşk ve Yaşam, İngiltere 1995.

Jane Austen uyarlaması olan filmin yönetmenliğini Ang Lee üstlenmektedir. Austen’in kitaplarından da bildiğimiz üzere roman karakterleri tıpkı kitaplarda olduğu gibi filmde de kitaplardan alıntılarla konuşan; konuştukça üzerine yeni konuların açıldığı ve karakterlerin iç dünyasında derin duygular barındıran sohbetler içermektedir.

Mr. Dashwood öldüğünde ondan geriye kalan tüm varlığı olan evini ilk eşinden olan oğlu John’a miras bırakır. John, üvey annesi ve kız kardeşlerinden bulundukları evi terk etmelerini ister. Üç kız çocuğuyla ortada kalacak olan ikinci eş, kendilerini bekleyen yeni bir hayat için bir akrabalarının daveti üzerine onların kullanmadığı bir evde geçici süreliğine yaşamlarını sürdürmek için yola koyulur.

19. yüzyılın erkek egemen toplumunda yaşam sürmek, sınıf farklılıkları bir hayli zorken evsiz kalan ailenin yaşamları ekonomik sıkıntılarla daha da zorlaşır. Üç kız kardeşten Elinor ve Marianne yeni muhitlerinde aşkı, dramı, sevgiyi en derinden yaşayacak ve kendi hayatları için önemli kararlar verecek duruma geleceklerdir.

Filmin geçtiği dönemi yansıtan kostümler başarılı bir şekilde yansıtılırken doğanın yeşilliği ve büyüleyici hissi seyirciye çok iyi aktarılıyor. Filmin senaristi olan Emma Thompson aynı zamanda oyuncu kadrosunda yer almaktadır. Yine tanıdık bir yüz olan Kate Winslet da oyuncu kadrosunda yer alanlardan biri. 

6 yorum:

  1. Jane Austen kitap uyarlamalarını seviyorum. Tarihi kurgu olmasının da yanına ek olarak farklı bir havası oluyor filmlerin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkay,
      Ben de çok severim. Viktorya Dönemi özellikle her yönüyle çok gerçekçi ve başarılı yansıtılıyor.

      Sil
  2. Jane Austen hiç okumadım deyince kardeşim geçen hafta beni aileden aforoz etti. :D Sanırım önce okuyup sonra izleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Kitapları öyle hoş ki. Çok severim Austen okumayı. :) Filmleri de çok başarılı bir şekilde uyarlanıyor.
      Keyifli okumalar dilerim şimdiden.

      Sil

 

BİRPEMBESEVER