6 Şubat 2023 Pazartesi

İlk kar ve deprem

 


Dün akşamüstü gözle görülecek şekilde yılın ilk karı yağdı. Geç olsa da kış mevsiminin son ayında ilk kara kavuştuk. Bu kış daha kurak geçti. İnsan eliyle değişime uğratılan ve yeryüzünde yapılan her şeyden iklim de kötü şekilde etkilenmeye devam ediyor. Akşamüstü çok kuvvetli bir fırtına vardı. Yol kenarındaki ağaçlar köklerinden ayrılmamak için zor tutunuyorlardı. Fırtına ise hâlâ devam ediyor.

Bu sabah ülkece buruk uyandık. 10 ili etkileyen ve büyük yıkımlara sebep olan deprem haberiyle üzüldük. Bir yandan ölenler için yas tutuyoruz diğer taraftan umutla enkaz altından çıkartılan canlar için dua ile bekliyoruz. 

Depremlerden oldum olası hep korkarım. Kötü anılarım var. 1999 depremini yaşayanlardan biriyim. Küçük bir çocuk olsam da o anki sarsıntıyı, panik halimizi ve sonrasında yaşananları hâlâ daha hayal meyal hatırlıyorum. Bir nevi travma oluştu. Ufak bir sarsıntıda bile kötü hissediyorum kendimi. 

Yaşanan depremin şiddeti, yıkımı ve beraberinde getirdiği ölümler çok üzücü. Kelimelerin tükendiği yer adeta. Deprem ülkemiz için kanayan ve kapanmayan bir yara gibi. Birkaç gün evvel İstanbul’da gece saatlerinde hafif bir sarsıntı yaşanmış. Bazı uzmanlar yaşanan depremden sonra İstanbul ve İzmir için uyarı vermiş. Depreme hazır mıyız, hazırlıklı mıyız bilmiyorum. 

11 yorum:

  1. Son cümleniz düşündürdü beni. ".Depreme hazır mıyız, hazırlıklı mıyız bilmiyorum" diyorsunuz. Ah keşke bu soruya asıl cevap vermesi gerekenler zamanında önlemler alıp gerekli düzenlemeleri yapsalardı. Japonya da deprem bölgesi, onlarda böylesi kayıplar yaşanmıyor. Doğal afetler, doğal felaketler haline dönüşmüyor.
    Faciayı yaşayan kazazedelere büyük geçmiş olsun diyor, kayıplarımızı rahmetle anıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule Abalı,
      Deprem konusunda ne yazık ki durum bu. Dediğiniz gibi önlemler zamanında gerekli kişilerce alınmalıydı.

      Sil
  2. Kötü bir gün gerçekten. Deprem ve soğuklar bir araya geldi, insanların durumu çok zor. Herkes elinden geleni yapmalı. :(
    Depreme hiç hazırlıklı olamıyoruz. Binalar kadar zemin de önemli, her yer imara açılmamalıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Dediklerinize katılıyorum. Ve imar konusu. Etrafımızda doğru düzgün bir acil durum toplanma alanı bile yok. Gün geçtikçe beton yığınlarının arasına yenileri de ekleniyor ne yazık ki.

      Sil
  3. Karın yağmasını öyle çok bekledik ki... Eşim dün akşam nolur buraya yağsında oralara hiç yağmasın dedi. İçim acıdı, acıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Ben de dört gözle bekliyordum… Sonrasında üzücü bir burukluk kaplamıştı içimi.

      Sil
  4. kar soğuk ardından deprem geldi evet yaa.

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER