4 Ocak 2024 Perşembe

Galaktik Trenyolu’nda Gece Vakti | Kenji Miyazawa

 


Galaktik Trenyolu’nda Gece Vakti, Kenji Miyazawa.

Japonya’nın en sevilen yazar ve şairlerinden biri olan Kenji Miyazawa, daha çok duygusal yüklü çocuk öyküleri kaleme almıştır. Miyazawa’nın yazmış olduğu eserleri hayattayken hiç tanınmamış; ölümünden sonra ise büyük bir ün kazanmıştır. Galaktik Trenyolu’nda Gece Vakti isimli eseri animeye de uyarlanmıştır.

Kitabın küçük karakteri Giovanni, arkadaşları tarafından dışlanan ve zorbalığa maruz kalan bir çocuktur. Yaşadığı şehirde her yıl belli bir dönemde gerçekleşen Yıldız Festivali’ne çok az kalmıştır. Beklenen Yıldız Festivali gelir. Giovanni o gece de arkadaşları tarafından yalnız bırakılır. 

Tek başına yüksek bir tepeye gökyüzünü izlemeye çıkan Giovanni, tepeye doğru yaklaşmakta olan bir tren görür. Gördüğünün gerçek mi yoksa hayal mi olduğunu anlayamadan kendisini o trenin içinde yolculuk yaparken bulmaya başlar. Tam o esnada trendeki yolculuğu sırasında ona iyi davranan tek arkadaşı Campanella’yı görür. Bu gizemli yolculukta onu gördüğüne çok sevinen Giovanni kendisini biraz da olsa güvende hisseder. 

İki arkadaşın yolculukları takımyıldızları arasında sürecek olurken karşılarına yeni yeni insanlar çıkacak ve bu tanışmalar sonucunda sevgiye, mutluluğa, ölüme, dostluğa, hayata dair birçok şey öğreneceklerdir.


"Mutluluğun ne demek olduğunu kim bilir?" diyerek avuttu Fener Bekçisi genç adamı. "Doğru yolda ilerlerken karşılaşılan zorlukların ve tecrübe edilen tüm iniş çıkışların her biri, aslında bizi gerçek mutluluğa yaklaştıran birer adımdır.


14 yorum:

  1. Severek okuduğum masalsı bir kitaptı. İnsanı farklı diyarlara götürüyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu özkan,
      Kitabın büyülü bir yanı vardı. Gerçekten de küçük karakterimiz Giovanni ile farklı diyarlara yolculuk etmiş gibi hissettim. :)

      Sil
  2. Söz de muhteşem miş, aldım yazdım bir kenara. Kitabın filmide varmış google amcam öyle gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüreğimin İklimi,
      Alıntı benim de çok hoşuma gitmişti. Filmini de izlemeli öyleyse. :)

      Sil
  3. Konusunu da, kapağını da, sondaki alıntıyı da çok sevdim. Kitabı da muhtemelen severim gibi hissediyorum. İsmi de çok ilgi çekici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkay,
      Evet, üçü de çok güzel. Fantastik bir kitap. Okuması hem keyifli hem akıcı. :)

      Sil
  4. çok merak ettim. geçen sene japon edebiyatı yılı ilan etmiş ve durmadan okumuştum. sonra bir yerde tıkandım. belki yanlış tercihler yaptığım için bilmiyorum. bu kitabı okuyacağım mutlaka ana karakteri çocuklar olan kitapları çok ama çok seviyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nil,
      Japon edebiyatından kitaplar okumayı ben de istiyorum. Özellikle İthaki yayınları birçok farklı yazarın eserlerini çevirip okurlarla buluşturuyor. Okumaya ne zaman başlarım, bilmiyorum.
      Geçtiğimiz yıl için ne iyi yapmışsın, seni kutlarım. Belki kısa bir aradan sonra yeniden başlarsın. :)

      Sil
  5. Hiç Japon bir yazar okumadım. Kitabın kapağı da çok hoşuma gitti, trenleri çok seviyorum. Benim okuduğumun dışında çok farklı kitaplar öneriyorsun, bilgileniyorum sayende. Özellikle cadılı seri çok aklımda kaldı Kiki'ydi sanırım. Şu an pek vakit bulamasam da tekrar yoğun okuduğum zamanlarda listemi oluşturmadan bloğuna bakarım mutlaka :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senay Bn,
      Önerilerimin yararlı olması konusunda dediklerinize çok mutlu oldum, teşekkür ederim. :)
      Kitabın hem konusu güzeldi hem de okuması çok akıcıydı.
      Kiki serisini diyorsunuz, o da benim en sevdiklerimden. Miyazaki’nin aynı adlı filmi de var. Onu da izlemenizi tavsiye ederim. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER