25 Temmuz 2018 Çarşamba

THEODOSİUS - DİKİLİTAŞ







SultanAhmet Meydanında dolaşırken bu Dikilitaşı görüyorsun. İlk olarak  eski Mısır hükümdarlarından 3. Tutmosis adına M.Ö 1450'ye yakın bir tarihte, Karnak'taki Amon-Ra Mabedi önüne yerleştiriliyor.

Dikilitaşın üzerinde Mısır'ın hiyeroglif yazısı görülüyor. Bu yazının manası ise şöyle; Hükümdar Tutmosis babası için Karnak'ta bir dikilitaş diktirdiğini ve Mezopatamya'da anıt yaptırdığını ifade etmiş. Yeni Roma (İstanbul'un kısa süreli kullanılan latince ismi) kentine Mısır'dan çok sayıda tarihi eser taşınıyor. Bu dikilitaş da onlardan biri oluyor.

Taşın ilk halinin daha yüksek olduğu, bugüne kalan kısmının ise aslının sadece üçte ikisini oluşturduğu söylenmekte.

Dünkü gezimin bir kısmı da böyleydi. İstanbul'a yolun düşerse eğer uğrayacağın yerlerden biri de SultanAhmet olsun. Bol bol gezelim, gezdikçe de öğrenelimm.😊

7 yorum:

  1. Dikili taş deyince aklıma Ahmet Ümit'in İstanbul Hatırası kitabı geldi. 😃

    YanıtlaSil
  2. Bu sene İstanbul'da okuyacağım ve tarihi yarımadayı görmek için sabırsızlanıyorum. Ayasofya, Sultan Ahmet, surlar, dikilitaş... Bir tarih öğrencisi olarak kesinlikle şölen yaşayacağım😍😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslısın ne güzell☺️ Biraz kalabalık bir şehir olsa da gezilecek yerleri çoktur buranın😇

      Sil
    2. Sevgili Kamer, İstanbul'u geziyorum geziyorum ama asla görülecek şeyler bitmiyor. 40 kere geçtiğim yerden 41. kez geçtiğimde bile farklı bir şey görüyor keşfediyorum. Ben de sanat tarihi okudum. Meraklıyım böyle konulara. Al bi öğrenci İstanbulkart (zaten muhakkak alırsın.çünkü metro, metrobüs, vapur, marmaray, otobüs, tramvay gibi araçların hepsinde kullanıyorsun. ibb nin tuvaletlerinde bile geçiyor) bir de öğrenci Müzekart al Arkeoloji Müzesi'nin oradan. Ohh miiss. ( Müzekart en son 20 liraydı sanırım öğrenci için) bölümün de çok güzel. İstanbul'u doya doya gez, keşfet :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER