16 Haziran 2021 Çarşamba

Doktor Moreau'nun Adası

 




''Bir hayvan fazlasıyla acımasız ve kurnaz olabilir, ama ancak gerçek bir insan yalan söyleyebilir.''

''Nasıl ve neden bilmiyorum, ama göğün o parlak sakinleri sonsuz bir huzur ve güven veriyor insana.''

''Kendimi şehirlerin ve kalabalıkların kargaşasının dışına attım; günlerimi bilgece yazılmış kitaplar arasında; insanların ışık saçan ruhlarıyla aydınlanan hayatlarımızın o ışıl ışıl pencereleri arasında geçiriyorum.''


Doktor Moreau'nun Adası, H. G. Wells.
Edward Prendick, Lady Vain isimli gemide yolculuk yapan bir bilim insanıdır. Lady Vain kötü bir talihsizlik sonucunda alabora olur. Geminin devrilmesinin sonucunda hayatta kalan tek insan olan Edward Prendick çaresizce hayatta kalmanın arayışı içerisine girer.
Gemiden arta kalan enkazın üzerinde günler geçerken denizin uzaklarından ona doğru gelmekte olan bir kayık görür. Bu kayıkla hayatta kalacağına iyice inanan Prendick, kayıktaki insanların onu bir adaya hapsedeceklerinden habersizdir.

Kayıktaki adamlar Prendick'i alarak adada yaşamakta olan Doktor Moreau'nun Adası'na doğru yola koyulurlar. Adaya varan Prendick'i tuhaf canlılar karşılar. İnsana benzeyen bu canlılar aynı zamanda değişik değişik hayvanlara da benzemektedirler. Prendick bu durumu hem tuhaf hem de ürkütücü bulur. Zaman geçtikçe bu adada esrarengiz deneylerin yapılmakta olduğuna şahit olur. İçinde bulunduğu bu korkunç adadan kaçıp kurtulmanın yollarını arayacak olan Prendick, diğer taraftan Doktor Moreau'nun gerçek kimliği ve kötü planları ile yüzleşmek zorunda kalacaktır.

Bilimkurgu türündeki roman yazıldığı dönemde oldukça yankı uyandırmış bir konuya sakip. Ayrıca kitabın 1977 yılına ait film uyarlaması da bulunmaktadır.


7 yorum:

  1. iş bankası serisi yaptığım için benim de okuyacağım kitaplardan ama bilim kurguları şimdilik geçiyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Okuma sırası ne zaman buna gelir bilmiyorum ama okumayı düşündüğüm kitaplardan biri :) Konusu gerçekten ilginç. Acaba adada neler dönüyor...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba blogunuz hem görsel olarak hem de içerik olarak çok güzel..
    Bu kitabın filmini izlemiştim etkileyici bir filmdi benim için küçük yaşlarda izlendiğinde bilim kurgular pek unutulmuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kelam-ı Kibar,
      Merhabalar,
      Güzel düşünceleriniz için teşekkür ediyorum. :)
      Kitabın filmi de varmış ben de okurken öğrenmiş oldum. Uygun vakitte izleyeceğim inşallah. :)

      Sil
  4. okumadım ama iki filmini izledim, ikisi de eski ve güzel, biri 1996, diğeri 1977. 77 daha iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Filmleri benim de listemde. 77 yapımına bakayım ilk madem. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER