2 Haziran 2021 Çarşamba

Suç ve Ceza

 



''Aslında en doğal olan, hiç rol yapmamak ve olduğu gibi görünmek.''

''İnsanlar bin bir türlüdür ve her biri için özel bir uygulama geliştirmek gerekir.''

''İnsanın doğası, insanın aynasıdır, hem de ne ayna!''

''Her şey insanın içinde yaşadığı ortama, koşullara bağlıdır: Her şeyi belirleyen ortamdır, insansa bir hiçtir.''

''Sonra, herkesin akıllı olmasını beklemenin çok uzun süreceğini anladım, Sonya. Bir de bunun hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini... İnsanların değişmeyeceğini, onları değiştirebilecek kimsenin bulunmadığını ve bunun için çaba göstermeye değmeyeceğini!''

''Ama burada yeni bir öykü başlıyor: Bir insanın yavaş yavaş yenilenmesinin, yeni bir hayat bulmasının, bir dünyadan başka bir dünyaya geçmesinin, hiç bilmediği yepyeni bir gerçekle tanışmasının öyküsü...


Suç ve Ceza, Fyodor Mihayloviç Dostoyevski.

Yazarın 1866'da yayınlanmış olan eseri günümüze kadar önemini korumakta. Romandaki kahramanımız Rodion Romanoviç Raskolnikov, annesi ve kız kardeşinden uzakta başka bir şehirde hukuk eğitimi gören üniversite öğrencisidir. Aynı zamanda yoksullukla mücadele etmeye çalışan Raskolnikov, tefeci bir kadına elinde kalan değerli eşyalarını bırakarak para ihtiyacını böyle sürdürmektedir.

Hayatı yoksulluğa iyice sürüklenen Raskolnikov bir yandan da borç para aldığı tefeci kadının ona baskılarından bıkıp usanmaya başlamıştır. Tüm bunlara son verecek ve kendisinin katil olmasına sebep olacak bir planı günlerce kafasında kurup hayallerinde yaşamaya başlar. Bu planında tefeci kadını öldürmek ve içinde bulunduğu yoksulluktan ve sıkıntılardan kurtulmak ise onun tek gayesi olacaktır.

Tefeci kadını yanına aldığı bir baltayla öldüren Raskolnikov'un tasarlamış olduğu cinayetine ölen kadının kız kardeşi de tanıklık edince hesapta olmayan bir cinayeti de işlemek zorunda kalır. İki kişiyi öldüren Raskolnikov'un ruh hali, hayata bakış açısı yerle bir oluyor. Günden güne kötüye giden Raskolnikov, işlediği bu cinayetle hem mağdur rolünde hem de katil rolünde defalarca yüzleşmek zorunda kalacaktır.

İnsanı okurken düşündüren; düşünürken de fikirleriyle karmaşıklığa, çaresizliğe sürükleyen bir roman. 



3 yorum:

  1. oooooo sağlam bir romanı okumuşsun. raskolnikov efsane :) ne güzel bir cinayet dizisi olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Evett. Biraz uzun sürdü okuması. Filmini de izlemek istiyorum uygun vakitte. Dizi fikri çok iyi olur. :)

      Sil
  2. İlkay,
    Yayınevi farkı kendini gerçekten çok belli ediyor. Dilerim kitabı sen de beğenirsin. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER