5 Kasım 2019 Salı

ALTINCI KOĞUŞ





Altıncı Koğuş, Anton Çehov.
Modern öykülerin ve tiyatro yazarlarının usta isimlerinden biri olan Çehov, bu kitabındaki karakterlerini bir akıl hastanesindeki ''Altıncı Koğuş'' adı verilen odada buluşturuyor.

Ivan Dimitriç, taşra bir kasabada yaşayan sıradan hayata sahip olan ve yaşadığı toplumu, devlet yapısını ve içinde bulunduğu sistemi sorgulayan bir adamdır. Dimitriç, bazı sebeplerden dolayı akıl hastanesine kapatılır. Burada geçirdiği günlerde hastanenin doktoru olan Andrey Yefimıç ile tanışır.

Ivan Dimitriç, akıl hastanesinde yer alan altıncı koğuş ismi verilen yerde tutulur. Kitapta bu koğuşta yaşayan diğer sakinlere de betimsel olarak değinilmekte. Dimitriç, özgürken sahip çıktığı ve savunduğu düşüncelerini kaldığı akıl hastanesinde de dile getirir. Fakat burada bir deli olarak kabul edilir ve kendisine de deli olduğu düşüncesi kabul ettirilmeye çalıştırılır.

Doktor Andrey Yefimıç toplumdaki ayrımcılıklara göz yuman, haksızlıklara sesini çıkarmayan, vurdumduymaz bir karakterdir. Bu yönüyle Ivan Dimitriç ile fazlasıyla zıtlaşır ve tartışmalara girer.

Kitap, iki karakterin arasında geçen toplumsal eşitsizliklerin ve yönetimin meydana  getirdiği birtakım sorunlar üzerine konuşmalarını ele alıyor. Karaktere ve okura ters köşe yaptıran bir konu.



2 yorum:

  1. hımms, çehov pek severim ama bunu bilmiyoom :) martı, vişne bahçesi filan biliyom yaniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o dediklerini okumamışımm. Bakayım kütüphaneden. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER