26 Kasım 2019 Salı

SİDE MÜZESİ | ANTALYA





Antalya gezimde günübirlik uğramış olduğum yerlerden biri de Side.
Buradaki tarihi yapıları o kadar çok merak ediyordum ki nihayet gitme şansım oldu. Sabahın erken saatlerinde şehir merkezinden Side için yola koyulduk.

Side Müzesi, Side Antik Kentinde yer almakta. Burası her yanıyla tarihi bir doku barındırmakta. Kentin büyük müzesi olan bu yerde çeşitli dönemlere ait yazıtlar, silahlar, takılar, heykeller, mezarlar ve daha birçok tarihi eser yer almakta.

M.S. 5. ve 6. yüzyıldan kalma bir hamam olan bu yer restore edilerek yapılan kazı çalışmaları sonucunda müze haline getirilmiş. Özellikle Roma ve Bizans dönemlerinden kalan tarihi eserler ağırlıklı.






Resimde yer alanlar, İdeal ve Portre Heykel Başları.

Side'nin Roma Dönemi Heykeltraşlığının en güzel örnekleri olan başlar, aynı zamanda kentin içerisinde yer alan heykeltraşlığa verilen önemi de ifade etmekte.




Müzenin bahçesinde de birçok eser yer almakta. 
Onlardan biri de Güneş Saatleri idi.

Antik dönemde zamanın ölçümü için birçok farklı yöntem geliştirilmiş ancak bunların içerisinde en yaygın olanı da Güneş Saati'ymiş.



Bahçede  bulunan Yazıtlar'dan biri.




Roma Dönemine ait kumbara ve sikkeler.









Bahçedeki eserleri gezerken bu kocaman kaktüs de dikkatimi çekti.
Eğer Antalya'ya yolunuz düşerse uğrayacağınız yerlerden birisi de muhakkak Side olmalı. Buraya bir gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Gün batımını sahilde izleme şansını da elde etmiş olursunuz.

Side Müzesine dair anılarım, önerilerim bunlardı. 
Dilerim keyif alarak okursun sevgili okur.



4 yorum:

  1. sideee evet yaaa tarihi de güzel denizi deee :) gezmek ne güzel şey de miiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezmek, sevene güzel sevmeyene de külfet olur herhalde. Sevmeyen insanlar da var bu arada. :') Side'ye bayıldımm tarihi yerleri, sahili muhteşemdi.

      Sil
  2. Çok güzel fotoğraflar ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER