14 Mart 2021 Pazar

Yeni Sukulentler ve Toprağa Ekimleri

 



Geçtiğimiz günlerde kız kardeşimle yolumuz İkea'ya düşmüştü. Buraya girince içinde kaybolan tek ben değilimdir herhalde.😊 İçeride yer alan geniş bir alanda birbirinden farklı çeşit çiçekler de satılmakta. İkea'nın gezmeyi en çok sevdiğim reyonlarından birisi de burası.

Çiçeklerin yer aldığı alana sukulent stantı da koymuşlar. Resimde görmüş olduğun bu iki sukulenti aldım. Bugün de boş bir vakit bulup saksıdaki topraklarından onları kurtarmak için kolları sıvadım. 





Sukulenti saksısından çıkartıp, bulunduğu topraktan köklerine zarar vermeden yavaş yavaş toprağı ufaladım. İçinde olduğu toprak torflu gibi gözükse de eliniz toprağa değdiğinde ne kadar kuru ve yavan bir yapısının olduğunu anlıyorsunuz. Bu yüzden de yeni bir bitki aldığınızda yeni ve bitkiye uygun toprak ile değişimi yapmamız gerekiyor.






Eski topraklarından ayırdığım sukulentleri köklerini görecek kadar temizlemeye çalıştım. Tamamen eski topraktan da ayırmak bazen mümkün olmayabiliyor. Toprak yapısı kötü olduğundan biraz daha ayıklamaya çalışırsam köklerin kopmasına sebep olabilir. Bu yüzden resimde görmüş olduğun son haliyle sukulentleri yeni topraklarına ekim için hazır hale getiriyorum.




Bu resimde de bahsetmiş olduğum sağlıklı toprak sağda yer alan. Soldaki ise saksıda satın almış olduğum yapısı sert, sağlıksız bir görünüme sahip olan toprak.


Ve sukulentler yeni topraklarıyla.
Sağdaki sukulentin geri kalan dört parçasını da ikişer ikişer olmak üzere farkı saksılara ektim. Gelişimlerini ilerleyen zamanlarda yeniden paylaşmak dileğiyle,mutlu ve huzurlu pazarlar!




14 yorum:

  1. Ne kadar güzel olmuş. Elinize,emeğinize sağlık :) Benim de iki tane sukulentim var toprağı dediğiniz gibi yavan bu yüzden sizin kadar detaylı olmasada arada sırada bende temizlemeye çalışıyorum :):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi Dünyasında,
      Teşekkür ediyorum. :)
      Toprak değişimini tek bir sefere mahsus değil de ara ara yapmak gerekiyor aslında. Bitkinin ihtiyacına göre değişebiliyor.

      Sil
  2. Çok güzeller umarım mutlulukla büyürler :) Bilgilendirici bir yazıydı detaylı aşamalar için çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beş Senede Devrialem,
      Güzel dileğin için teşekkürler. :)
      Faydası olduysa çok memnun olurum.

      Sil
  3. Ne güzel toprakla oynamak, can vermek ya da canına can katmak başka yaşamların, sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Eylemi,
      Toprakla oynamak insana huzur veriyor, rahatlatıyor.
      Sevgiler!

      Sil
  4. Ne güzel çiçeklerle uğraşmak! Sukulentler çok güzel :)

    YanıtlaSil
  5. Ayşe Baykal,
    Beğenmenize sevindim. :) Toprak değişimi gerçekten de önemli hususlardan biri.

    YanıtlaSil
  6. Ayşe Baykal,
    Ben de bitkileri çok seviyorum. Böyle bitki severleri de görmek beni çok mutlu ediyor. :)
    Bitkiler de bizler gibi. Kimi bitki evin içerinde bulunduğu köşeyi sevmeyebiliyor. Benim kendi kaktüslerimde ve sukulentlerimde gözlemlediğim kadarıyla sonbahar sonrası büyümeleri epey yavaşlamakta. İlkbahar, özellikle yaz aylarında büyümeleri güneş ışığı ve doğru sulamayla epey artış gösteriyor. İnşallah kaktüsünüz ve çiçekleriniz de güzel bir gelişim gösterir.

    YanıtlaSil
  7. Sukulentleri severim. Ama ben bilmediğim için eski toprağı değiştirmedim, yine de güzel görünüyor. Paylaşım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Sukulentleri ben de çok severim. Toprak değişimleri önemli oluyor. Aslında yıl içerisinde bile değiştirmek gerekiyormuş. Rica ederim. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER