16 Mart 2021 Salı

Arayışlar

 



''Gerçekten bize ait olan bir şeyi, hiç kimse elimizden alamaz. Gerçekten bize ait olan, er veya geç bizim olur. Bu yüzden, senindi benimdi cinsinden bütün hasisçe kaygılar değersizdir. Yapmamız gereken tek şey yolumuza devam etmektir; bize ait olan birlikte gelir, bizimle beraber yürümeyeninse, bizi durdurmasına izin vermemeliyiz.''


''Bir diğerinin duygularını anlayabilmek için sevgi gerekir kuşkusuz; fakat tutkunun belli bir derecesinde sevgi, sevilen kişinin duygu dünyası da dahil olmak üzere dış âleme hiçbir duyargası uzanmayan, dolayısıyla kulak vermediği ve algılamadığı için de rahatsız edici bir itirazı olanaksız kılan kör bir bencilliğe dönüşüyor. Tutkulu aşk yalnızlığın en uç ve en son durağı gibi.''

Arayışlar, Lou Andreas Salome.

Sigmund Freud'un öğrencisi ve aynı zamanda da yakın dostu olan yazar, bu eserini yazarken kendi benliğinden ve bir nebze de olsa hayatından esinlenmiştir.

Adine, henüz genç bir kızdır. Akıl hastanesinde doktorluk yapan Benno adındaki bir adamla görücü usulü tanışır ve ona kör kütük aşık olur. Adine kendi hayatının yalnızca aşktan ibaret olduğunu düşünse de zamanla bu fikrinin kendisini yanılttığını anlar.

Adine günler, aylar geçtikçe kendini daha da iyi tanımaya başlar. Ve zamanla düşüncelerinin ve eylemlerinin sevdiği adam Benno tarafından yönlendirildiği düşüncesinin farkına varır. Bu bilinçle Adine, kendini çok sevdiği sanata verir ve resimler yapmaya başlar. Sanatla daha çok vakit geçirmeye başlayan Adine'nin yeni bir arkadaş çevresi ve kendi benliğine ait yeni yeni fikirleri ortaya çıkar.

Kendini gerçekleştirme hedefine doğru adım adım ilerleyen Adine bir yandan Benno'nun baskıcı fikirleri diğer yandan da annesinin tavsiyelerinin arasında gidip gelecektir.

 

 

9 yorum:

  1. Bu yıl çoğunlukla iş modern okumaya karar verdim o yüzden okunacaklar listemde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      Benim de çoğunlukla tercih ettiğim yayınlar. :)

      Sil
  2. Kısa sürede biten bir kitap olsa da duyguların işlenişiyle, diyalogların ve monologların içerisinde insanı alıp götüren bir kitap. Kitabın yazarından izler barındırıyor olması da oldukça ilginç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. peubilge,
      Kesinlikle, insanı alıp götüren bir olay örgüsü ve konusu vardı.

      Sil
  3. oooo çok iyi kitaba benziyo yayınevinin bu serisini de çok seviyom zateen :)

    YanıtlaSil
  4. İlkay,
    Anlamı, anlatmak istedikleri bambaşka olan kitaplardan. İnsanın kendini arayışı ve buluşu. Aslında hepimizin ihtiyacı olan kitaplardan biri.
    Hoş bir tevafuk olmuş. :)

    YanıtlaSil
  5. Alıntılar aşırı hoşuma gitti. Listeme ekledim bile teşekkür ederim bu güzel öneri için :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER