3 Haziran 2018 Pazar

SATRANÇ





Tek solukta okunabilecek kitaplardan biri de Zweig’in kaleme aldığı Satranç kitabı. 
Kitapta Dr. B adında bir adam, Gestapo denen gizli örgüt tarafından otel odasına kapatılır. Bu odada meşgul olabileceği hiçbir şey yoktur. Sadece sorgular için odadan dışarı çıkartılan Dr. B, bir gün gizlice bir kitap araklar. 
Sorgusu biten ve odasına götürülen Doktor, çok mutlu olmakla birlikte oldukça heyecanlıdır. Haftalar sonra nihayet kafasını meşgul edecek bir şey bulmuştur.  Kitabı büyük bir merakla açan Dr. B gördükleri karşısında şaşkına uğrar. Çünkü kitap satranç ile ilgilidir. Birkaç günün sonunda Doktor, mecbur bir şekilde kitabı inceler ve belli bir zaman sonra kitap ilgisini çeker. 

Hapis tutulduğu bu küçük odada bu kitap onun arkadaşı olur. Kitabın her ayrıntısını aklına kazır. Ancak ne satranç tahtası ne de taşları vardır elinde. O da kuruttuğu ekmek parçalarıyla kendine satranç taşları yapar sonra onu da bırakıp beyninde oyunlar kurar. Aklını kurcalayan tek şey satrançtır artık.

Aradan uzun zaman geçer ve Doktor B serbest bırakılır. Bir yolcu gemisinde dünya satranç şampiyonu ile yolu kesişir ve aralarında büyük bir satranç turnuvası gerçekleşir. Acaba galip kim gelecektir?

10 yorum:

  1. Zweig dilini sevdiğim yazarlardan. Keyifli bir kitaptı, bu yazıyla hatırlamış oldum. Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zweig kitapları tek solukta okunabilen türden. Ben de bu akıcı dilini seviyorum yazarın. Size de neşeli sevgiler! ^-^

      Sil
  2. Elimde okunmayı bekleyen kitaplardan biridir kendisi... Konusu hakkında bir fikrim yoktu şimdi ona bir şans vereceğim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürükleyici bir anlatım var kitapta. Konu da ilginç aslında. İyi okumalar size şimdiden . :)

      Sil
  3. Harika bir kitaptı. Zweig yine kalemine ve zekasına hayran bıraktırdı. Zweig'in analiz ve gözlem yeteneğine bayılıyorum. Birde bunu kısacık kitaplara sığdırmasına.. 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Zweig, insan analizlerine ve gözlemlere bolca her kitabında yer veriyor. Kitaplarının kısa olması da güzel aslında, sıkmıyor. :)

      Sil
  4. Böyle kaliteli eserlerin bloglarda yorumlanması güzel oluyor. Zweig okumaya bu kitapla başladım, sonrasıda da devam ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukken ben de okumuştum ama yarım bırakmıştım. Nedense o zamanlar Zweig kitapları karmaşık gelirdi bana. Tekrar okuyayım dedim ve şimdi daha anlaşılır oldu kitap.

      Sil

 

BİRPEMBESEVER