4 Şubat 2019 Pazartesi

CUMALIKIZIK | GEZDİM GÖRDÜM






Bursa'ya son gidişimizde ziyaret ettiğimiz yerlerden birisi de Yıldırım ilçesine bağlı olan Cumalıkızık köyü oldu. Bu yerin tarihi Osmanlı zamanlarına kadar dayanmakta. 

Cumalıkızık'ta arnavut taşlı, dik yokuşlu yolu çıkarken sağlı sollu rengarenk renklere boyanmış evler karşıladı bizi. Bu evler aynı zamanda Osmanlı döneminin konut yapısını günümüze taşıyan özellikleri barındırıyor.






2014 yılında UNESCO Dünya Miras listesine alınmış. Böylesi buram buram tarihkokan yerde gezmek beni çok mutlu etti. Yol boyunca sağlı sollu tezgahını kuran ve turistik eşyalar satan yerli halkı, Asos Antik Kentteki atmosfere çok benzettim.

Evlerin rengarenk olması satılan hediyelik eşyalara da yansımıştı. Esnaftan insanlar da konuşmayı seven güler yüzlü insanlardı.


Dar ve uzun yokuşlarından çıkabildiğimiz kadar yukarı çıktık. Uludağ'ın eteklerinde kurulan bu tarihi köyün atmosferi çok güzeldi.



Evlerin bir kısmı restore edilirken bir kısmı da restore edilmeyi bekliyor gibiydi. Ama yine de bu hali ile fotoğraf karesine güzellikle yansımıştı. Çektiğim resimler arasından en çok beğendiğim kare son paylaştığım.

Cumalıkızık gezisi benim için güzel geçti. Çok fazla saatlerinizi harcayacağınız bir mekan değil. Bu yüzden eğer bir gün yolun buraya düşerse muhakkak uğra.
Daha çok gezebilmek dileğiyle!💛



16 yorum:

  1. oleey görmediim. senin en sevdiğim yazılarındaan :)

    YanıtlaSil
  2. Biz de birkaç yıl önce gezmiş meşhur kahvaltısını tatmıştık. Emeğine sağlık 👍🤚

    YanıtlaSil
  3. Böyle huzur verici bir mekan değil mi, fotoğraflara ayrıca bayıldım <3 :)

    YanıtlaSil
  4. Ben ilk defa muhalefet olacağım ama orada yaşayan insanlar işi ticarete dökmüşler doğal olmayan ürünleri doğalmış gibi satıyorlar.. Dogal yapısını bozan evler yapıyorlar doğal mirasa zarar verende buranın yerlileri..Ticaret dedim ya bir bazlama tost 30 tl..soyguncu olmuşlar.. Çay 5 tl..Otopark sorun eb önüne park ediyorsun hemen para istiyor..Ben bursadayim Dünya mirasına zarar veren yerlileri kınıyorum.. Belirli saaten sonra ulaşım sorun..Sorun yumağı bir yer sokaklar dar araçlar kaza çok oluyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazabilirsin tabi ki. <3
      Bu konuda sana katılıyorum. ticarete dökmelerine. Aynı şeyi Asos Antik Kentte de görmüştüm. Zaten ona benzetme yaptığımı demişim yazımda da. Biz sadece alanı gezdik. Birkaç magnet dışında hiçbir şey satın almadım. Üzücü bu kadar sömürmeleri insanları...
      Araçların daracık sokaklardan geçmesi de çok mantıksız ama yaşlı insanlar için de mecbur kalıyorlardır sanırım..

      Sil
  5. benim en çok görmek istediğim yerlerden biridir 😊 sayende gezmiş kadar oldum 😊 ama not edeyim inşallah birgün giderim güzel kareler ellerine emeğine sağlık canım benim sevgiler 😊🌸

    YanıtlaSil
  6. harika bir gezi anısı olmuş bu güzel anıları bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  7. Bursa'da yaşayan biri olarak artık bir ticarethane gibi geliyor bana Cumalıkızık, kahvaltı evleri çok fazla ama her şey market ürünü neredeyse....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle olması ne kadar kötü.. Dilerim bu atmosferden kurtulur orası..

      Sil
  8. Tatlım çok iyi yapmışsın. Çok güzel bir yer :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER