26 Şubat 2019 Salı

TARİHİ GÖĞCELİ CAMİİ - ÇİVİSİZ CAMİ




Çivisiz camii


Samsun'a uğrayıp da halk arasında Çivisiz Camii olarak da bilinen Tarihi Göğceli Camii'yi ziyaret edip, ardında saklı olan tarihi öğrenmeden dönmek olmazdı elbette.





Yıllara meydan okuyan bu camiinin geçmişi 1206 yılına kadar dayanıyor. Üstelik camii yapımında tek bir çivi bile kullanılmamış. Göğceli Camii, adını aldığı Göğceli Mezarlığının içerisinde yer almakta. Tek kattan oluşan ve kubbesi olmayan bu camiinin kim tarafından yapıldığı bilinmemekte.




Camiinin yapımında karaağaç, dış budak, kestane gibi ağaçlar kullanılmış. 
Çivisiz Camii'nin etrafında bulunan mezarlık Garipler Mezarlığı olarak da bilinmekte.






Çivisiz Camii'nin yapıldığı tarih, Anadolu Beylikler dönemini işaret ediyor. Zaten Camii içerisine girdiğimde başınızı kaldırıp yukarıya baktığınızda o dönemlere ait desenler dikkatinizi çekiyor.

Böylesi eski ve ayakta durmaya direnen bir tarihi camiiyi gezip görmek eşsizdi. Yıllara meydan okuyan ve eskimeyen bu Tarihi Göğceli Camii'yi gezmenizi tavsiye ederim. Ayrıca etrafta çok güzel kuş ssleri karşılıyor sizi. İnsana huzur veren, güzel bir atmosferi var.










17 yorum:

  1. İnşallah gitmek görmek nasip olur

    YanıtlaSil
  2. güzel bir paylaşım.. aklımda bulunsun... :)

    YanıtlaSil
  3. Çok enteresanmış, Samsun'a gitmiştim ama bu camiyi bilmiyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de araştırdım nereler gezilir görülür diye.. Sonrasında keşfetmiş oldum. 😊

      Sil
  4. İlk kez duydum bu camiyi. Yapımında hiç çivi kullanılmaması, tarihinin Anadolu Beylikleri Donemi'ne kadar dayanması çok ilginç :) Aslında ülkemizde ne kadar çok , ne kadar güzel tarihi camilerimiz , eserlerimiz var ama ne yazık ki hakettiği değeri veremiyoruz sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezilecek görülecek o kadar çok güzel yerlerimiz var ki dediğin gibi..😊
      Ama ne yazık ki her yerde önem verilmiyor tarihi eserlerimize...

      Sil
  5. Hiç gitmediğim yerlere giden arkadaşımın maceralarını blogdan takip etmek ve aynı zamanda onunla çok güzel arkadaş olmak... Ne şanslıyım:) bol bol fotoğraf istiyorum, biliyorsun. Sen anlat, dinlemesi gerçekten çok keyifli. Benim yerime de çay iç kahve sıcaklığı ile isin ve daha da önemlisi kendine çok dikkat et, hasta olma.

    Seviliyorsun, Allah'a emanetsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunu okumak çok murlu etti beni, teşekkür ederim.💕
      Paylaşacağım daha çok inşallah..☺️
      Havalar burada baya soğuk.. Sen de çok dikkat et kendine!💕

      Sil
  6. Çok kıymetli bir eserimiz, Çarşamba'da değerli bir arkadaşım götürmüştü, Kabristan içerisinde bir yapı. Çok huzurlu. Çoğu gezici grubun ziyaretine sıklıkla uğruyor. Anlattıklarınıza ilave olarak bu yapıda Japon'ların depremler için temelde kullandıkları sistemi ta o tarihlerde biz bu yapıda gerçekleştirmişiz. Herhangi bir ter sarsıntısında altındaki müthiş tahta yaylanma tekniği devreye giriyor ve öyle birde incelik var ki kıbleye doğru yaylanıyor yapı....
    Yani demem şu ki bizler zamanında neler yapmışız ama akıllarda kalan tek soru işareti şimdi neden bu durumdayız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız,
      Paylaştığınız değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
      Bence geçmişte daha üretken bir milletken şimdilerde daha tüketici ve hazırcı bireyler olmamız en büyük etkenlerden biri.

      Sil
  7. Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  8. ne güzeeel eveeet ne güzel geziyon bi deee :)

    YanıtlaSil
  9. Bloguna göz atarken kendi şehrimle özellikle de Göğceli ile karşılaşmak muhteşem oldu. Bu cami benim için çok özeldir ki şu yazıda nedenlerini ve onunla ilgili çok önemli bilgileri görebilirsin:

    https://laparagas.blogspot.com/2010/04/gogceli-camiinin-ilginc-hikayesi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buraneros,
      Paylaştığınız linki merakla okudum. Yabancı bir profesörün başka bir milletin tarihi mirasına olan ilgi ve alakası beni şaşırttı. Belki o ilgi ve alakanın bir kısmı bizde olsaydı eğer unutulmuş ve kaderine terk edilmiş tarihi eserler şu an bu halde olmazdı diye düşünüyorum.

      Sil

 

BİRPEMBESEVER