18 Haziran 2020 Perşembe

Sukkulent Bakımı ve Yapraktan Çoğaltma






Kaktüs türlerinden biri olan sukkulentler son zamanların en çok tercih edilen ve yetiştirilen bitkilerinden biri.
Her ne kadar kaktüs bakımı kolay gibi bir algı oluşturulmuşsa da bana göre kendi başına öğrenilmesi gereken birtakım tüyolarının olduğu. Kaktüsler fiziksel özelliğine göre içerisinde su depolar. Bu yüzden diğer bitkilere göre sıklıkla su istemezler. Ancak bazı dönemlerde suya oldukça ihtiyaç duyarlar. 
Büyüme dönemlerinde yeterli miktarda su aldıkları takdirde güzel bir şekilde büyümeye devam ederler. Hatta şanslıysanız kaktüsünüz çiçek dahi açabilir.





Resimde görmüş olduğun bu sukkulentti yaz ayının gelmesiyle birlikte iki günde bir yaklaşık bir çay bardağı kadar su veriyorum. Kaktüs türlerinde toprak seçimi de çok önemli. Vereceğiniz suyun toprak tarafından emilmesi gerek. Eğer su, toprağınızın yüzeyinde uzun süre kalıp emilmezse bu durum hem gövdenin hem de köklerin çürümesine sebep olabilir. Benim sukkulentlerim için kullandığım toprak ise Hindistan cevizi lifli toprak. Çiçekçilerde rahatlıkla bulabilirsiniz.




Sukkulent büyüdükçe üst kısımdan yeni yavru yapraklar verir. En altta kalan yapraklardan gövdesine zarar vermeden yavaşça koparıp toprağın üstüne uç kısmı değecek şekilde koyuyorum ve çimlenmesini bekliyorum. Yeni sukkulentin çıkma süresi iki haftayı buluyor. Tabii bu süreçte yine iki üç günde bir sukkulent yaprağının ucunun değeceği toprağı da su ile nemlendiriyorum. Bu süreçte su vermek çok önemli. 
Üstteki resimde yer alan sukkulentleri bu duruma örnek verebiliriz. Sağ taraftaki yaprağı çimlenmesi için bıraktım. Sol tarafta yer alan ise yaprağından çimlenmiş yavru bir sukkulent. Zamanla geliştikçe sukkulentin yaprağı kuruyacak ve kolaylıkla gövdeden ayrılacak. İlk resimde yaprağından ayrılmış sukkulentleri toprağa ekmiştim.





Çiçeklerle ilgilenmek çok keyifli. 
Huzurlu ve mutlu günler!



25 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Yüreğimin İklimi,
      Evett, sevilmeyecek gibi değiller ki. *-*

      Sil
  2. toprağı bugün gördüm bende çiçekçide. peki bu hali ile kök salıyor mu toprağa?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüreğimin İklimi,
      Resimde yaprağından henüz ayrılmamış olan sukkulentlerin kökü var. Aslında bu şekilde de toprağa ekebilirim fakat ben yaprağının tamamen kurumasını bekliyorum. Tamamen tercihe bağlı. :)

      Sil
  3. Bazen ben farkında olmada dalından düşen yaprak filizleniyor bazense alıp gözümün bebeği olan kuruyor. Bir tutturamadim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyma Nil,
      Acaba susuz mu kalıyor? Kuruyorsa ya susuz kaldığı içindir ya da çok su verildiği içindir.

      Sil
    2. Galiba ben susuz bırakıyorum yazini okuduktan sonra seninle aynı ölçülerde su vermeye karar verdim

      Sil
    3. Şeyma Nil,
      Bu aylarda çok su isteyebiliyorlar. Aslında toprağına ve yapraklarına bakıp da susuz olup olmadıklarını anlayabilirsin.

      Sil
  4. Ne kadar açıklayıcı bir yazı olmuş. Ben de iki hafta önce küçüğünü aldım. Şimdi çiçek açacak sanırım. Bir sap uzadı ama ölüyor gibi de rengi sarardı :( Çok isteyerek aldım iyi de bakıyorum ama ölmez inşallah :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca,
      Çiçek açınca kenardan uzunca bir sap büyüyor, evet çiçek açacak olabilir. :) Sararmasına üzüldüm. İnşallah ölmez birkaç gün gözlemle istersen.

      Sil
    2. yaa sapı kurudu şimdi o çiçek için çıkan ühühühühühühühühü

      Sil
    3. Gonca,
      Bunu duyduğuma üzüldümm. :/ Acaba çok mu su aldı bitkin?

      Sil
  5. Sukkulentlerin bu şekilde çoğalması bana aşırı derecede mucizevi bir olaymış gibi geliyor. Haksız mıyım sence?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolahenkli,
      Bana da öyle geliyor. :) Koparılan bir yapraktan yeni bir canlının çıkması.. Tefekkür edilecek bir şey.

      Sil
  6. Bu ara ben de teyzemin bahçesinden aldım ektim saksılara. Çok bilgilendirici oldu bu yazı yaa. Karantinada herkes bişeyler ekti galiba. :))

    YanıtlaSil
  7. Çiçekler ve onlarla ilgilenmek en büyük mutluluk ^^ hepsi benim yavrumlarım , bazen bazılarını daha çok seviyorum bu sefer diğerleri kıskanmış gibi hissediyorum hemen onlara dönüyorum :D sukkulentler de yavrularım en az ilgi isteyenleri kıyamam onlara ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saliha Nur Turhan,
      Çok doğru demişsin. ^-^ O yüzden ben de hepsini sevmeye, ilgi göstermeye çalışıyorum. :)

      Sil
  8. Hiç bakamıyorum sukulentlere ya kaç tanesini kaybettim :( Aslında çiçek bakmada pek iyi değilim galiba :') sen ne güzel beceriyorsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakura,
      İlk zamanlarda ben de pek bakmayı bilmiyordum. Çok araştırdım, çevremde bakanlara sordum. Şuan iyi gidiyoruz bakalım. :')

      Sil
  9. kaktüslerim hiç büyümeden ölüyodu. son aldığım hala dayanıyo bakalım azcık da uzadı. onu becerebilirsen sukkulent de alayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Bir yazında görmüştüm sanki bahsettiğin kaktüsünü. İnşallah güzelce büyür. :)

      Sil
  10. aa bunların yapraklarından çoğalabildiğini bilmiyorduum çok güzeel :) benimkinin bi tane yaprağını deneyeceğim anlattığın şekildee :) ben de dün aleovera bitkimin saksısını değiştireyim dedim bir saksının içinde çok gürleşmişti meğerse bebekleri olmuş bir sürüü :) şimdi toplam beş saksı oldu aleovera. böyle şeyleri yeni öğreniyorum çok güzeel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessizgemi,
      Evett, çoğaltma yapabilirsin. İnşallah olumlu geri dönüş alırsın sen de. :) Bunu duymak çok güzell. Bende de bir tane aleovera var ama çok yavaş büyüyor. :')

      Sil

 

BİRPEMBESEVER