30 Eylül 2020 Çarşamba

Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog

 



''Zira, konuşabilmek için ilk önce anlamak gerekmez mi? Anlamak da ancak konuştuğumuz kişinin bulunduğu yerden dünyaya bakabilme yetisini gerektirir.''


Konuşmak işte insanın kendi kabuğunu soymaktır. Karşılıklı konuşmak ise karşılıklı olarak kendi kabuklarımızı soymamızı gerektirir. Konuşarak birbirimizin çevresini soran, varlığımızı kaskatı kesen  katmanları bir bir çeker, bir elmayı soyar gibi, kendi özümüzü, demek karşılıklı özlerimizi ortaya çıkarırız. ''


'' Dünya, biz onunla konuşmaya çalışmadığımız sürece, bizimle konuşmaz. Çünkü o bize bakmaz; bizimle ilgilenmez. Bizim onunla konuşmaya ihtiyacımız vardır; onun değil. ''



Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog, Osman ÇAKMAKÇI.

Yazarın bu kitabı iletişimin nasıl daha sağlıklı ve etkili kurulabileceği ile ilgili. Yine yazarın kendi diyaloglarıyla oluşan bu kitapta sanki karşınızda bir kişi varmış ve biriyle karşılıklı iletişimin nasıl kurulacağına dair sohbet ediyormuş havası taşıyor.

Kitapta daha çok karşımızdaki insanla konuşurken önce onun gözlerinden bakabilmek, onun duygularını hissedebilmek ve en önemlisi de empati yapabilmek okura sunuluyor. 
Empatiden yoksun bir konuşmanın imkansız olacağına vurgu yapılıyor. Bu duygunun karşılıklı konuşmalardaki etkisinden söz edilirken yoksunluğunda ne gibi sancıların ortaya çıkacağına da değiniliyor.

İnsan ilişkilerinde gün geçtikçe yitirdiğimiz bazı önemli şeylerin yokluğunda ortaya çıkanlar yine bizler arasında birer iletişim problemi halini alıyor. Bu durumla beraber birçok sorun da iki insan arasında gerçekleşen konuşmanın imkansızlığını doğuruyor.





9 yorum:

  1. Çok güzel bir yazıymış ne de olsa seni anlamayan bir insanla saatlerce konuşsan da faydasız

    YanıtlaSil
  2. Güzel alıntılar... Sohbet ederken dinlemek ve anlamak yerine söyleyeceğimiz cümleyi düşünürmüşüz genelde. Empati kurmayı başarmak da zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lady Wednesday,
      Söylediğine katılıyorum. Eğer karşımızdaki insanı dinleyip onu gerçekten anlamaya çalışıyor olsak şuan günümüzde bu kadar fazla iletişim problemleri yaşıyor olmazdık diye düşünüyorum.

      Sil
  3. içeriği güzelmiş ilgimi çekti çevreme de önereyim hatta :)

    YanıtlaSil
  4. İlkay,
    Kitaptaki alıntılar gerçekten çok dikkat çekici. Beğenmene sevindim. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER