Geçtiğimiz ay kurban bayramı tatilinde yurt dışı planı yaparken vizesiz ülkeler seçeneğini göz önünde bulundurarak Ukrayna Lviv’de karar kıldık. Aslında gönlümüz başkent Kyiv’e gitmekti fakat ziyaret edilecek yerlerin çokluğundan ve yakınlığından dolayı Lviv şehrini tercih ettik.
Bu yazımda Ukrayna’ya seyahat etmeden önce uygulanan prosedürü açıklayacağım. Ancak şunu belirtmem gerekiyor ki pandemi sürecinde olduğumuz için uygulan prosedür her an değişiklik gösterilebilir. O yüzden Ukrayna’ya seyahat planı düşünenler için burada paylaşacaklarıma ilaveten Ukrayna konsolosluğunu arayarak ya da web sitesinden pandemi süreci ile bilgi almanız daha sağlıklı olur.
Ülkeye giriş yapmadan (Ukrayna’ya) evvel istenilen belgeler:
Çipli kimlik kartı veya geçerliliği olan pasaport
72 saat geçerliliği olan pcr testi(negatif) (çıktısını almanız gerekiyor)
Gidiş-dönüş uçak biletlerinizin çıktısı(fiyatları ödenmiş olacak)
Konaklayacağınız yerin çıktı belgesi (rezervasyonu yapılmış olmalı)
Kalacağınız süreyi kapsayan sağlık sigortası(çıktı olarak almanız gerekiyor ve covit19’u da içinde barındıran bir sigorta olacak)
Kalacağınız her bir gün için nakit 50 dolar yanınızda bulundurmanız gerekiyor (ek olarak artı beş günü de kapsayan 50 dolar paranızın olması gerekmekte) (Artı beş günlük parayı banka hesabınızda da bulundurabilirsiniz.)
Ülkeye Girişte Sizi Bekleyenler:
Gerçekleşen uçak yolculuğundan sonra Lviv’e varıyoruz. Pasaport kontrolü için diğer insanlar gibi biz de sıraya dahil oluyoruz. Polis memuru pasaportumuza baktıktan sonra bizi sırada bekleyen bir insan topluluğuna dahil olmamızı istiyor. (Sırada bekleyen herkesin pasaportu yalnızca Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı pasaportuna sahip olanlardı.)
Burada sorgu odasının önünde sorguya alınmak için bir süre bekletildik. Sorgu odasına girdiğimizde farklı masalarda oturan iki kadın polis bizi karşıladı. (Anlaşılmayan İngilizceleri ile iletişim kurmak için epey çaba sarf ettik.)
Sorgu odasında ülkeye neden geldiğini, kaç gün kalacağını, mesleğini, yanında getirdiğin nakit parayı+beş günlük parayı (beş günlük parayı havaalanında internete bağlanarak banka hesabım üzerinden gösterdim) masada bulunan kameraya göstermeniz isteniyor. Bu konuşmalar sürerken polis memuru bir yandan ülkeye giriş için çıktı olarak aldığınız belgeleri kontrol ediyor.
Bu kontrollerin ardından diğer masaya yönlendiriliyorsunuz. Bu masadaki polis memuru telefonunuzun İmei numarasını alıyor ve önündeki bilgisayardan telefonun size ait olup olmadığına bakıyor. Ardından 10 parmağınızın parmak izi alınıyor. Daha sonra ön ve yan profilden resminiz çekiliyor.
Tüm bu işlemlerden sonra nihayet valizlerimizi alma kısmına geçiş yapabiliyoruz.
Ülkemize dönme sürecinde de yalnızca son 72 saati kapsayan negatif pcr testi veya son 48 saatinizi kapsayan negatif antijen testi yaptırmanız gerekiyor. Ukrayna havaalanında testlerin fiyatları pahalı. Bunun yerine şehir merkezinde yer alan laboratuvar merkezi gibi yerlerde bu testleri daha uyguna yaptırabilirsiniz. Ayrıca taksilerde taksimetre yok. Yani herkese farklı mesafelerde tutarsız ücretler söylenebiliyor.
Tüm bunların dışında belirtmek istediğim bir şey var ki; yerli halkın farklılıklara ve yeni kültüre çok kapalı olduğu gözlemlerimden biri. Ve şehrin içerisinde zaman zaman islamofobiyi hissettiğimiz anlar yaşadık. Turistik yerlerde İngilizce bilgilere çok az yer verilmiş. Hatta bazı yerlerde yalnızca Ukraynaca ve Rusça bilgilendirmeler vardı. Buradan da farklı milletlere kapalı insanlar olduğunu çıkartabiliriz.
Maske takma zorunluluğu yalnızca toplu taşıma araçlarında var. Buna da uymayan birkaç tane yerli insan gördüm. Trafik kurallarına muntazam bir şekilde uyuyorlar. Yaya geçitlerinde yaya olduğumu hatırlattılar. Şehrin kaldırımları, yolları çok kötü. Arnavut kaldırımına benzer hatta ondan daha da kötü taşlar yürümeyi zaman zaman zorlaştırıyor.
Lviv’de turistik yerler birbirine çok yakındı. Çıktığınız bir sokaktan herhangi bir tarihi eserle karşılaşmanız çok olası.
Benim deneyimlerimi paylaşacağım yazımın sonuna geldik. Eğer sormak istediğiniz bir şey olursa buradan ya da mail yoluyla cevaplarım. Huzurlu günler!