19 Ağustos 2021 Perşembe

Feniçka

 


“Bakış açımızı genişleten, hayatı önümüze seren ve bizi bağımsızlaştıran kitaplar niye bir cephe hizmeti olsun ki.”


“Bu dünyada bizi özgürlüğe yaklaştıran tek bir şey varsa o da zihinsel çalışmalardır.”


“Geceleri kitapların başında oturmayı tercih ederim. Ortalık o kadar sessizken.”


Feniçka, Lou Andreas-Salome.

Yazar ve psikanalist Salome yaşadığı dönemde, Sigmund Freud’un  öğrencisi ve yakın dostu olmuştur. Yazdığı eserlerle çarpıcı konulara değinen Salome, geniş bir yelpazede eserler vermiştir. Ayrıca yaşadığı dönemde feminizm çalışmalarıyla kuşaklar boyunca rol model alınmıştır.

Feniçka, İsviçre’de doktorasını yapmış Moskovalı bir kadının hikayesini konu alıyor. İnsan ilişkilerinde kadın-erkek arasındaki ilişkileri umursamayan, söylentilere kulak asmayan bir kadın Feniçka. O dönemde akıllarda yer edinen şemaların aksi davranan Feniçka, bu tutumuyla Psikolog Max Werner’ın dikkatini çeker.

İkili bir gezi esnasında tanışırlar ve yolları bu tanışma sayesinde tekrar kesişir. Aralarında geçen konuşmalar ise: kadın-erkek arasında ideal iletişimin nasıl olması gerektiği, aşk ve huzur üzerine.

Kitap biraz da olsa yazarın kendi hayatından izler taşıyor gibi. Salome da Avrupa’da öğrenim gören ilk kadınlardan biri ve özgürlükçü yaşamına oldukça düşkün. Bu eserinde yer verdiği kadın karakter Feniçka’yla özdeşleşmiş diyebiliriz.



3 yorum:

  1. heey baak, son yazımda, klasikler adlı yazımda, feniçkaaa, bayıldım yaa bu kitaba, bak yazımdaki iki kitap, siyah gözler, levayihi hayat, kaçırmaaa, okumadıysan, o kadar güzeller ki :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER