22 Ekim 2022 Cumartesi

Mansfield Park

 


"Bakarken gözlerini, düşünürken kafalarını kapalı tutan kişilerin yardım umduğu şu ”filan falan” lar! "

"Ama gerçekten de insanlar doğanın sesini daha derinden duyabilseler, onun güzelliğine dalarak kendilerini unutabilseler, kötülük de üzüntü de azalırdı."

"Durup bekleyenler için de dakikalar geçmek bilmez, her an saat gibi gelir."

"Fanny’ciğim, neşeli ruhlar, kendilerini ya da çevresindekileri eğlendirebilecek her türlü şeyi söylemeyi kendilerine hak sayarlar."

"Sözlerimi fazla şiir gibi bulacaksınız, ama ben doğayla baş başa olduğum zamanlar, hele oturuyorsam, böyle şaşkınlık ve hayranlıklara kendimi kaptırır giderim."

"Oysa insanlar olduklarından daha yüksek görünmeye özendiler mi gözden düşerler."

"Hepimizin kendi içimizde bir yol gösteren vardır ki başka herhangi biri onun kadar iyi olamaz, yeter ki ona kulak verelim!"

"İyi konuşmak, iyi yazmaktan daha zordur, çünkü yazdığımızın üzerinde düşünüp oynamaya daha çok zaman ayırırız."

"Bazen kötülük yalnızca dilinde değilmiş gibi geliyor insana, içinde de varmış gibi geliyor."

Mansfield Park, Jane Austen.

Fanny Price orta halli bir ailenin kız çocuklarından biridir. Oldukça kalabalık bir aile ortamına sahip olan Price ailesi, kızları Fanny’nin daha iyi bir aile ortamında görgü kuralı gibi daha birçok eğitimi alıp kendini yetiştirmesi için Bayan Price, ablası olan Bayan Bertram’dan kızının onun aile ortamında yetişmesini talep eder.

Bu fikre ilk başlarda pek sıcak bakmayan Bayan Bertram, eşi Bay Thomas’dan tam tersi geri bildirim alınca olumsuz düşüncesinden vazgeçerek Fanny’i kendi evlerine alır. Fanny dokuz yaşında Mansfield Park’da yer alan ihtişamlı eve ilk adımını atarak yeni hayatının başlangıcını da yapmış olur.

Hayatını sürdüreceği bu evde onun gibi çocuk olan kuzenleri de vardır. Kız kuzenleri ve teyzesi Bayan Bertram tarafından pek kabul görmeyen Fanny’e yol arkadaşlığını büyük kuzeni Edmund yapacak ve onun en yakın dostu olacaktır. 

Romanın ilerleyen bölümlerinde olaylar ilerledikçe Fanny kendisini Bertram ailesine kanıtlamayı başararak bu evin vazgeçilmez kızı konumuna gelir. Öyle ki Bayan Bertram, Fanny’siz yapamayacak hâle gelir ve onun uzun yolcuklara dahi çıkmasını istemez. Fanny, yaşı ilerledikçe dünyaya daha farklı bir bakış açısıyla bakarak kendi duygu ve düşüncelerini dinleyip doğru adımlar atma düşüncesiyle kendini yetişririr.

Fanny, kendi duygularıyla doğru kararlar vermeye çalışırken diğer yandan da evlilik üzerine çevre baskısıyla karşı karşıya kalır ve ona karşı çıkan insanlarla mücadele eder.



7 yorum:

  1. Çok okuyasım geldi kitabı. Sanki Jane Austen tam sonbaharda okunurmuş gibi bir havası var. İkinci alıntı bana o kadar çok hitap ediyor ki. Bende doğada kaybolduğumda tüm üzüntülerim kayboluyor.
    can yayınlarının bu rönesans havası veren kapaklarını ilk çok beğeniyordum. Ama sonra kitapların yabancı kapaklarını görünce o beyaz kısım çok gözüme batmaya başladı:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyma Nil,
      Evet, kitabın öyle bir havası var. Doğa, insana çok iyi geliyor. Ben de doğada vakit geçirmekten keyif alanlardanım. :)
      Can Yayınları gerçekten bu işi biliyor. :) Aa ben orijinal kapak haline bakmamıştım, merak ettim şimdi.

      Sil
  2. okudum, filmi de vaaar :) austen canımız yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Evet, filmini de kitabı okurken merak edip bulmuştum. Hamlet ve bunun filmini izleyeceğim inşallah. :)

      Sil
  3. İlkay,
    Jane Austen okumayı ben de seviyorum. Özellikle kadın karakterlerin kendi ayakları üzerinde durma imajı ve düşüncelerini özgürce ifade ediyor olmaları sevme nedenlerimden birkaçı diyebilirim. Fakat bazen kitaplarında çok ayrıntıya ve gereksiz uzatmalara yer vermesi öykünün akıcılığını olumsuz etkiliyor. Bilmiyorum, bunu böyle ben mi hissediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Listemde ama sıra ne zaman gelir bilmem, Austen'e pek elim gitmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Kitaplarındaki konular iyi, güzel ama çok gereksiz ayrıntılara yer vermesi sıkıyor bazen.

      Sil

 

BİRPEMBESEVER