7 Ekim 2022 Cuma

Sonbaharda Bitkiler

 


Sonbaharın gelmesiyle tıpkı insanlar ve hayvanlar gibi bitkilermizde kış hazırlığına başlıyor. Özellikle sukulentlerdeki renk değişimi her mevsimde bambaşka bir renk cümbüşüne bürünüyor.

Resimdeki ilk sukulent: Graptosedum Vera Higgins. Bu sukulenti küçük saksıda beş tane yavru şeklinde geçtiğimiz yıl Ikea’dan almıştım. İki kere pencere önünden aşağıya düşme kazası geçirmiş olan bu bitkim bu sene ana sukulentlerin alt gövdelerinden bir sürü yavru verdi. Öyle bereketli bir sukulent ki kopan yapraklarını toprağın üzerine bıraktığınızda dahi yapraktan yeni sukulent alabiliyorsunuz.

Yapraklarda görmüş olduğunuz delikler herhangi bir hastalık değil. Bu sene ilk defa güvercinler bitkilerime zarar vermeye başladılar. Yaz aylarından beri pencere önünde tuttuğum bitkilerim onların uğrak yerleri oldu. Yaprakların içindeki suyu gagalayarak bitkiye zarar vermeye başladılar. Sıcak havalardan dolayı su bulamıyorlardır deyip hoş görsem de şu günlerde bile bu durum devam etmekte. Ne yazık ki sukulent yapraklarım delik deşik olmuş durumda. Buna acilen bir çözüm bulmam gerekiyor.




Yine geçen yıl aldığım Echeveria Lilacina.

Bu sukulentim bu yıl çiçek açmadı. Geçen yıl çok güzel çiçekler açmıştı ve burada da paylaşmıştım. Bu sukulentten yapraktan çoğaltma yapılmıyor. Tepeden kesme yöntemiyle çoğaltma ya da daha büyük bir saksıya geçirerek gövdeden yavru sukulentler vermesi mümkün. 



Bu sukulentin türünü bilmiyorum. Üç yıldır baktığım bu bitkim ilk defa bu sene sarı sarı çiçekler açtı. Ana yapraklar büyüdü ve gövdelerden de yavrular verdi.

Kopan yapraklardan da yine sukulentler çıktı. Onlar da küçük saksılarda büyümeyi bekliyorlar.


Eğer benim gibi sukulent bitkilerine ilgiliyseniz ve onların bakımıyla uğraşıyorsanız şunu belirtmeliyim ki; sukulentler tıpkı kaktüsler gibi kolay bakımı olan bitki türlerindendir. Zamanla hangi bitkinin sulamaya ihtiyacı olduğunu anlıyorsunuz. Sukulentlerle ilgili önerebileceğim en önemli bakım ise bitkilerinizi muhakkak dış ortamlarda tutmanız gerektiği. Bu tür bitkilerin doğrudan olmasa da güneş ışığına, aydınlık ortamlara ve rüzgara ihtiyacı var. Eğer sukulentleri kapalı ortamda bırakır orada bakmaya devam ederseniz bitkinizde gittikçe koyuya giden bir renk değişimiyle birlikte şekil ve form bozuklukları görülebilir. Bu da bitki açısından sağlıklı bir görüntü oluşturmaz.

Sonbaharın gelmesiyle elbette bitkileri sulamayı azaltmalıyız. Toprağın kuruluğuna göre bitkimize su verebiliriz. 

Şubat ayında paylaştığım bitkilerle ilgili yazımı da okumak istersen buraya tıklayabilirsin.

Huzurlu ve mutlu akşamlar.

7 yorum:

  1. Selam benimde terasta kalın yapraklı sukulentim var. Kuşlar gagalıyor. Dediğiniz gibi susuz olabilirler ya da karınları aç. Bilgiler için teşekkür. Sukulent severim. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. parıldayan çiçek,
      Merhabalar,
      Karınları da aç olabilir, doğru bunu düşünmemiştim. Yiyecek bir şey de koysam benim sukulentleri gagalamaya çok alıştılar ne yazık ki. :(

      Sil
  2. Ayyy bende yeni aldım bir sürü hemen onları balkona çıkarayım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Balkon en iyisi. Benim de toprak ve saksı değişimlerini yapmam gerekiyor. :)

      Sil
  3. İlkay,
    Güzel yorumun için teşekkür ediyorum. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER