10 Şubat 2022 Perşembe

Sukulentlerde saksı ve toprak değişimi

 


Havaların güneşli olmasıyla balkonda kapalı mekanda duran bitkilerimi pencere önüne çıkartmıştım. Birkaç gün önce çıkan kuvvetli ve rüzgarlı yağış sonucunda birkaç Sedum aşağıya düşmüştü. Olayın ertesi gününde rüzgardan uçan sukulentleri bahçede bulmuş olsam da geriye yalnızca kurtarabildiğim bir bitkim kalmıştı. 

Eve gelince çoktandır aklımda olan saksı ve toprak değişimini gerçekleştirmek istedim. Toprak saksıda yer alan Echeveria Lilacina türünde uzun zamandır iyi bir gelişim gözlemleyemedim. En son eylül ayında güneş ışığına maruz kalmış ve yapraklarında yanıklar olmuştu. 

Bitkiyi eski toprağından ayırıp köklerini kontrol ettim. Köklerinde biraz kısaltma yapıp, en altındaki yaprakları da kopartıp yeni saksısında yeni toprağıyla buluşturdum. 

Çok sulamadığım ve susuz kalmadığını da düşündüğüm halde Echeveria Lilacina’nın yaprak içleri çok boş, tok durmuyor. Mevsimsel bir şey mi ya da sorun neyden kaynaklı hiçbir fikrim yok. İnşallah bu toprak ve saksı değişimi başta ona ve diğer bitkilerime iyi gelir.

En solda yer alan farklı türdeki pembe Echeveria’lar da küçük saksıdaydılar. Saksı boyutuna göre gelişim gösterdiklerini öğrendikten sonra onları daha büyük bir saksıya yerleştirdim. İki yıldır benimle olan bu tür, diğer Echeveria gibi çiçek açmıyor. İnşallah bu yıl bu türün de çiçek açımına birlikte şahit oluruz.

En sağda başta yer alan Sedum’lar, sonbahar ayıyla birlikte hızlı bir şekilde yaprak kaybı yaşamaya başladılar. Boyuna uzama gösteren bu tür güneş aldıkça bronzlaşıp yaprakları kahverengi, pembe bir görüntü alıyor. Aşağıya düşen ve parçalanan Sedum’lardan kurtarabildiğim sağlam yaprakları üretim için saksı toprağının üstüne koydum. Bakalım yeni yavrular gelecek mi?

Son olarak, yaprakları büzülen sukulentim ile ilgili bilgilerinizi ve tavsiyelerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.


8 yorum:

  1. ben de işallah bol bol kaktüs ve sukulent yetiştircem. ilk ve tek kaktüsüm halen hayatta bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Yetiştir tabii. Evet kaktüsünü blogdaki yazında görmüştüm, hatırlıyorum. :)

      Sil
  2. Bende çiçek hastasıyım bahar geliyor bu sen biraz daha arttı elimdeki çiçekler ve tohumlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalemyazar,
      Çiçek bakmak, büyütmek, ilgilenmek çok güzel. :)
      Bu sene ben de birkaç çeşit sukulent üretimi yapmak istiyorum inşallah.

      Sil
  3. Ev içinde güneş gören yerlere koymaya çalişiyoruz, ama ölenler öluyor ve üzüyor yine :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ozan,
      Güneşi çok seviyorlar. Evet, öldükleri zaman üzülüyor insan. İlk baktığım sukulentilerim ve kaktüslerim yanlış bakım sonucu ölmüşlerdi. :/

      Sil
  4. Ben bu çiçek bakma işini hiç beceremiyorum. Gerçekten çok zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      Bence de zorluğu var. Fakat zamanla ve bitkileri tanıdıkça bakımları kolaylaşıyor.

      Sil

 

BİRPEMBESEVER