21 Şubat 2022 Pazartesi

Pride and Prejudice

 


Aşk ve Gurur, Fransa-Birleşik Krallık-ABD 2005.

Jane Austen’in Gurur ve Önyargı kitabından uyarlanan film, George dönemi İngiltere’sinde geçiyor. Beş kız kardeş ve ailesinin yaşamı, Bay Bingley ve arkadaşı Bay Darcy’nin yaşadıkları bölgeye taşınmasıyla değişmeye başlar.

O dönemlerde gerçekleşen balolar genç kızların iyi bir eş adayı bulmaları ve yuva kurmaları için iyi bir fırsattır. Bayan Bennet’in en büyük hayali de beş kızının iyi bir adamla tanışıp güzel bir evlilik kurmalarıdır. Bayan Bennet Bay Bingley ve Bay Darcy’nin kendi kızlarından birini seçerek tanışmalarını çok istemektedir. Gerçekleşecek balolarda da Bayan Bennet’in kızları, yeni adaylar tanıyıp kendilerine en uygun eşleri bulmak için çaba göstereceklerdir.

Bay Bingley gerçekleşen bir baloda Bayan Bennet’in en büyük kızı Jane ile tanışır ve aralarında duygusal bir yakınlaşma olur. O gece Bay Darcy de Bayan Bennet’in ikinci kızı Elizabeth ile tanışır. Bay Darcy’nin soğuk ve duygusuz bir kişiliği varmış gibi dursa da Elizabeth ona karşı bir şeyler hisseder. Bay Darcy ve Elizabeth arasında gerçekleşecek duygusal kapışma, aşk ve gurura dönüşecektir.

15 yorum:

  1. Kitabını, filmini, dizisini geçen sene okudum-izledim. Hepsi güzeldi ama filmde eksik kalan yerler olsa da dizi kitapla neredeyse birebir aynıydı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okurix,
      Kitabını okumuştum. Filmini de yeni izledim. Diziyi izleme fırsatım olmadı henüz. Film bana da çok tatmin edici gelmedi. Kitabı çok iyiydi. Diziye de bakmalıyım öyleyse. :)

      Sil
  2. Çok seviyorum bu kurguyu! Hem filmi hem de kitabı aşırı etkiliyor beni

    YanıtlaSil
  3. gerçek efsanelerden :) filmi aşırı beğenemesem de yine de güzeldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ozan,
      Film, beni de çok etkilemedi. Biraz yüksek beklentilerle izlemeye başlamış olmam da bunun en önemli etkenlerinden biri olabilir. Kitabı çok daha güzeldi.

      Sil
  4. Kitabını okumadım ama filmi izledim, kitabını da okuyacağım kısmetse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüreğimin İklimi,
      Kitabı okumuştum. Filmden daha çok beğendim, daha etkileyiciydi. Keyifli okumalar şimdiden.

      Sil
  5. Ben ne kitabı okudum ne filmi izledim, utandım gidiyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      Gitmee. :)
      Önce kitabı okumanı tavsiye ederim. Filmi biraz yetersiz kalmış gibiydi.

      Sil
  6. kitabı nefis filmi de dizisi deeee :) benim için en sevdiklerimde ilk 5 te :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Evet, çok nefis bir kitaptı. :) Dizisini izleyemedim henüz. Baya övülüyor. Merak ettim. :)

      Sil
  7. Joe Wright tarzını çok sevdiğim yönetmenlerden biri. Eğer daha önce izlemediysen. Kefaret'i de izlemeni öneririm. Keira Knightley onun değişmez oyuncusu olarak o filmde de var. Yine yönetmenin eğer izlemediysen tabii ki, aynı oyuncuyla çektiği Anna Karenina, farklı yorumlamasıyla ilginç gelebilir.:)

    Şuraya eski bir yazımdan bir de bir paragraf bırakarak kitaptan film konusundaki düşünce alanını -iki ayrı olarak düşünmek gerekir teziyle- biraz genişleteyim:)

    "...aslında okuduğumuz kitaptaki imgeleri kendi dünyamızda, kendi birikimimizle, tanıklıklarımızla anlamlandırıp, somut bir durum oluşturuyoruz kafamızda; başı sonu şekillenmiş, ucu hiçbir şekilde açık olmayan, karakterleri vücut bulmuş ve bir bilinmezlik hali yok kendimizce...

    Ve kendi resimlediğimiz bu kitap, bir başkası (yönetmen) tarafından biçimlendiriliyor. Artık bir başka algının öne çıkardıklarıyla şekillenip, onun önceliklerinin öne çıktığı bir halde sahne alıyor, can buluyor...."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buraneros,
      Yönetmeni açıkçası tanımıyordum. Filmi de kitabını okuyup beğendiğim için izledim. Keira Knightley'in çok farklı bir aurası var. İzleyiciyi ekranda tutmayı başarıyor bence. :) Kefaret'i duymamıştım. İzlemek için listeme ekleyeceğim. Anna Karenina'nın önce kitabını okuyup sonra filmini izlemek istiyorum. Teşekkür ederim önerileriniz için. :)

      Sil
  8. İlkay,
    Kitabı benim daha çok hoşuma gitti. Filmi de çok iyi olmasa da yine de güzeldi. Oyuncunun diğer filmlerine de göz atacağım inşallah. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER