19 Aralık 2022 Pazartesi

Pierre ve Jean

 


"Görünüşe göre darbesine sadece önceki gün maruz kaldığımız bir felaket, dinlendiğimiz sırada bedenimize işliyor ve onu hastalık ateşi gibi yorup bitkin düşürüyordu."

Pierre ve Jean, Maupassant.

Yazarın, kendi adını verdiği Maupassant Tarzı Hikaye terimi Edebiyat dilinde karşımıza çıkmaktadır. Maupassant Tarzı Hikayelerin özelliği ise vaka (olay) hikayesi olmasıdır. Realizm akımını eleştirel bakış açısıyla ele alan Maupassant, kendi hikayelerini yazarken realizmden uzaklaşıp fantastik edebiyata yakınlaşmasıyla tanıyoruz. Yazarın kaleme aldığı eserlerinde karakterlerin hayatını derinden etkileyen veya seyrini değiştiren, onların üzerinde derin izler bırakan olayların okurlara aktarıldığını görüyoruz.

Pierre ve Jean isimli eserinde, her iki karakter de erkektir ve aynı zamanda iki erkek kardeştirler. Pierre, Jean’in ağabeyidir. Pierre doktor adayı, Jean ise avukat olma yolundadır. Her iki kardeşin de hayatlarında gelecek telaşı olduğu esnada ailenin çok yakın dostu olan Parisli bir beyefendiden oğulları Jean’a miras kaldığı haberi gelir. 

Aile üyeleri yakın dostlarının öldüğü haberini öğrendiklerine üzülürken diğer taraftan da oğulları Jean’a böyle sürpriz bir miras bıraktıkları için de kalplerinde şükran duygusu beslerler. Bu duruma sevinmeyen tek kişi de Pierre’dir. Mirasın neden sadece Jean’a bırakıldığına anlam veremez ve bu aile dostuyla birlikte geçirdikleri zamanları düşünerek çocukluk anıları içerisinde kaybolur. Anılarıyla birlikte ortaya çıkacak ve aile bağlarını etkileyecek gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalacak olan Pierre, geri dönüşü olmayan olayların içerisinde kendisini bulacaktır.

7 yorum:

  1. mauppasant öykü kitaplarını okudum, çok severim öykülerini, öykülerinden uyarlanmış filmler de izledim, bu pierre jean adlı kitabı bilemedim bir bakayım tenk yu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Uyarlanmış filmleri bilmiyordum, ilk kez duymuş oldum. Göz atarım. :)
      Yazarın diğer kitaplarını da okumak istiyorum.

      Sil
  2. Yıllar yıllar evvel bir kitabını okumuştum. :) Güzel bir tarzı var diye kalmış aklımda.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir içerik olmuş hocam kolay gelsin

    YanıtlaSil
  4. İlkay,
    Kitap kapağı benim de hoşuma gitmişti. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER