1 Kasım 2023 Çarşamba

Kiki’nin Cadı Kargosu | Eiko Kadono

 


Kiki’nin Cadı Kargosu, Eiko Kadono.

Yazarın 1985 yılında kaleme aldığı eserinde küçük Kiki’nin, bir cadı olmanın gerekliliklerini yerine getirmesi üzerine evinden Koriko’ya yaptığı yolculuğu ve sonrasında başından geçenleri okuyoruz.

Kiki yanına aldığı kömür karası sevimli kedisi Jiji ile yeni maceralara yelken açmanın heyecanını yaşar. Hayali; denize kıyısı olan sakin bir kasabada cadı olmanın vazifelerini yerine getirmektir. Tam istediği gibi bir yer bulur ve Koriko’ya yerleşmeye karar verir. Burada şans eseri tanıştığı Fırıncı Osono Hanım, Kiki’ye uçan süpürgesiyle kargoculuk yapmasını teklif eder ve hatta ona kalacak bir yer bile sunar. 

Kiki, yaşadığı şehirdeki insanlara bir cadı olarak fayda sağlayacağı için çok mutlu olur. Diğer yandan onun evden ayrı kaldığı ilk zamanları kendi ayakları üstünde durması için de büyük bir fırsattır. Koriko şehrinde Kiki’yi birbirinden ilginç maceralar bekler. Cadı süpürgesi ve kedisi Jiji ile gökyüzünde maceralara uçar.

Kitabın içerisinde Akiko Hayaşi’nin sevimli çizimleri de Kiki’nin Cadı Kargosu’na eşlik ediyor. Kitap daha sonra Hayao Miyazaki’nin hayal gücünün sınırlarını zorlayan çizimleriyle buluşuyor ve ortaya muhteşem bir film çıkıyor.


"Aslında şimdi sen öyle söyleyince düşündüm de dünya çok eski zamanlara kıyasla çok daha aydınlık bir yer oldu galiba. Artık bir yerlerde mutlaka bir ışık yanıyor."


"Gerçekten bilmiyorlar değil mi? Aslında cadılar hiçbir zaman kötü şeyler yapmadı ki. Sıradışı şeyler yapmış olabilirler ama… İnsanlar anlayamadığı şeyleri hemen kötülüyorlar. Bunlar eskide kaldı sanıyordum."


"Kış giderek yaklaşırken soğuk rüzgarlar aralıksız esmeye devam ediyordu. Sokaklarda ağaçların solmuş kahverengi yaprakları rüzgar yüzünden çoktan dökülmüştü."


"Ne güzel bir his dedi! dedi, rüzgarın da yardımıyla bir sağa bir sola büyük kıvrımlar çizerek uçarken. Uçabilmek! Ne kadar da güzel bir şey."

9 yorum:

  1. Bu kitabı sanırım Duygu'da görmüştüm, tatlı bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni diyorsan bende yok bu. Başkasında görmüş olmalısın. :)) Animesini izlerim belki, merak ettim. :)

      Sil
    2. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Olabilir, adı baya duyulan bir eser. :)
      Evet, anlatılan öykü çok hoş. :)

      Sil
    3. duygu emanet,
      Animesi de harika. Hayao Miyazaki kendi dokunuşlarını konuşturuyor adeta. :) Defalarca izlemiş olabilirim. :)

      Sil
  2. Filmini çok severim. Tüm karakterleri çok tatlı ve kendimden parçalar buluyorum. Kitabını da bir ara okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkay,
      Filmi harika gerçekten. Ne kadar izlersem izleyeyim asla sıkılmam. :)
      Kitabı da çok hoştu. Üstelik, filmden farklı ilerleyen konular da vardı.

      Sil
  3. aa kitabı var ha ne güzel haber pekiii :)

    YanıtlaSil
  4. Hafif, tatlı bir kitap gibi :) Bazen böyle kitapları okumaya ihtiyaç duyuyorum. Çok satanlar listesindeki komik, romantik kitaplar da bazen hoşuma gider :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER