"İnsanlarınsa kendi bencilliklerinden başka bir şey gördükleri yoktu."
"Her mutluluğun bir de ters yüzü var, yaşamı bile ölümle öldürüyoruz..."
"Yüreğinde duygu bulunmayan bir adam, canlıların yaşamasına engel olan bir ölüdür."
"Aslında insan olmak ve yaşamı hayvanlardan dah az anlamak nasıl da hüzün verici."
"Tutkulu bir yüreği yıkıma götürecek birkaç yol vardır: Bunların en kolayı yumuşacık konuşmaktır."
"İnsanın iğrençliği öyle bir kerteye varmıştı ki ancak kendi kendisiyle kıyaslanabilirdi, çünkü yeryüzünde hiçbir yaratık insan kadar alçalamazdı."
"Çünkü tek bir adamın iyi yürekliliği, bin kişinin kötülüğünden daha güçlü; kötülük, onu yapanla birlikte ölüp gidiyor; iyilikse dürüst adamın yok oluşundan sonra bile ışık saçmayı sürdürüyor."
Kira Kiralina, Panait Istrati.
Rumen yazar, Balkanlar’ın Maksim Gorki’si olarak anılır. Yazar kaleme almış olduğu eserlerinin çoğunda gezip gördüğü yerlerden hikayeler çıkartır. Kira Kiralina, Romanya’da başlayan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’una kadar uzanan bir yapıttır.
Stavro, babasından ve ağabeyinden hiç sevgi görmeden büyüyen bir çocuktur. Annesinin babasından şiddet gördüğüne her defasında şahit olan Stavro, ablası Kiralina ile annesinin intikamını almanın planını kurar.
Aile içi geçimsizlik Stavro’nun yetişkinliğini de etkilerken bir gün anneleri onları ardında bırakarak terk eder. Stavro’nun tek sığınağı biricik ablası Kira Kiralina’dır. Kira ile Stavro bir başlarına kalırlar. Ve ikisi uzun bir yolculuğa -annelerini bulmaya- çıkarlar.
Bu yolculukta çok sevdiği ablasını da kaybedecek olan Stavro, uğradığı her şehirde ablası ve annesine dair ufak bir iz arar. Bu yolculukta insanların gerçek yüzleriyle de karşı karşıya kalacaktır.
Bu kitabı ilk defa görüyorum. Annesini ve ablasını nasıl kaybettiğini merak ettim doğrusu duygusal bir kitaba benziyor
YanıtlaSilÇok ilginç bir macera...
YanıtlaSilbu yazardan bir iki kitap okudum, bunun konusu çok iyimiş, okurums :)
YanıtlaSil