14 Eylül 2021 Salı

Küskün Kahvenin Türküsü

 


"Bir kahve ortamı insanları dostluğa, yemeye içmeye, bir ölçüde neşelenmeye ve ince davranışlara özendirir."

"Sevgi iki kişi arasında ortak bir yaşantıdır. Ama ortak bir yaşantı olması, ikisi için de benzer bir yaşantı olduğu anlamına gelmez. Bir seven vardır bir de sevilen. Ama bunlar başka başka diyarların insanlarıdır."

"Dünyaya gözlerini açınca acımasızlıkla karşılaşan çocuğun yüreği de tuhaf bir değişime uğrayabilir."

"Sevginin değerini, özgünlüğünü yalnızca seven belirler."

"Yaşam bazen yalnızca sağ kalmak için gerekli şeyleri elde etmek uğruna girişilen uzun ve bunaltıcı bir didinme olur çıkar."

"Yararlı her şeyin bir fiyatı vardır, yalnızca parayla satın alınabilir. Düzen bunun üzerine kuruludur. İnsan yaşamına hiçbir değer biçilmemiştir. Bize bedava verilir, geri alındığında da hiçbir değer biçilmemiştir.

Küskün Kahvenin Türküsü, Carson McCullers.

Genç yaşında yazarlığa ilk adımlarını atan Carson McCullers, kaleme almış olduğu bu romanı içerisinde altı öyküye yer veriyor. Öykülerinin ortak teması ise sevgi. Sevginin anlamını derinden irdeleyen roman karakterleri bu arayış süreçleri içerisinde kendi benliklerine de yolculuk yapıyorlar.

Yazarın piyanoya olan tutkusu hayatına da yansımış. Ancak geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı beyninin sol tarafını kullanamayan MCCullers çok sevdiği piyanoya da ara vermek zorunda kalıyor. İçinde adeta ukte olarak kalan piyano sevgisini kitabında yer verdiği karakterlerde üzerinde işliyor.

Duygular üzerine yazılmış anlamlı bir kitap.

3 yorum:

  1. Benim uzun zamandır listemde ama okumaya fırsat olmadı canım :)

    YanıtlaSil
  2. bu yazarı çok seviyorum, böyle güzel bir kitabı daha var :) yalnız bir avcıdır yürek ayrıca, altın göz, düğünün üyesi, hepsi iyi :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER