16 Eylül 2021 Perşembe

Doğa Olmuş Dev Bir Çöplük

 


İnsanların kötü eylemlerinin sonuçlarına katlanmak zorunda kalanlardan biri de doğa. Her birey çevresine karşı olan vazifesini layıkıyla yerine getirse belki şu an daha farklı bir çevre görmüş olabiliriz.

Şehrin kalabalığından uzaklaşıp, doğayla baş başa kalabileceğim bir deniz kenarına gittiğimde karşılaştığım korkunç manzaralar beni derinden üzüyor ve endişelendiriyor. Kumsalda yürürken kumların üzerine atılmış bir sürü çöp... Bu yetersiz kalmış olacak ki denize de atılmış olan atıklar diğer çöplere eşlik ediyor.

Gittiğimiz plajda biraz vakit geçirip elimize eldivenleri taktık ve poşetler alıp gücümüzün yettiğince kumsalda gördüğümüz çöpleri toplamaya başladık. Bulaşık deterjanı bidonu, bebek bezleri, plastik-karton bardaklar, teneke ve cam şişeleri ve sayamadığım bir sürü atık.

Bir insan neden çöpünü yere atar anlam veremiyorum. Eğer yakınında bir çöp konteyneri yoksa da çöpünü yanında taşıyabilirsin. Küçük bir çöpü çöpe atana kadar geçecek olan süre zarfında kimse zarar görmeyecektir. Ya da sahip olduğun çöp parçası üzerine yapışmayacaktır. 

Doğayı çöplerle görmek istemiyorsak bunu her insan hakkıyla yerine getirmek zorunda diye düşünüyorum. Çöpünü çöpe atmak sorumluluk değil zorunluluk niteliği taşımalıdır. Zira geleceğimize çöplerle dolu bir doğa bırakacağız.

1 yorum:

  1. ah ah sorma yaa, bizim ülkenin sadece ev içleri temiz, bir de temizlik imandan derler, yurtdışına çıkınca ülkemiz sahiden de çöplük gibi geliyor insana :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER