23 Ağustos 2018 Perşembe

OTOMATİK PORTAKAL






Otomatik Portakal, Anthony BURGESS.

Alex adında bir çocuk, gençliğini zorbalık yaparak tanımadığı insanları döverek, onlara sövüp ellerindeki paraları çalarak hayatını geçiren biridir. Hatta onunla birlikte bu işleri yapan birkaç arkadaşı da vardır. Onları ''çok güvendiği kankaları'' olarak ifade eder kitapta.

Bu zorba kişiler sokaklarda insanlara sataşırlar. Çoğu zaman hiç tanımadıkları insanların evlerine girerler ve ortalığı yağmalayıp, soygunculuk yaparlar. 

Alex için hayat bu haliyle güzeldir. Çünkü şiddetten aşırı bir zevk duyar. Aklının her köşesinde hep bu kötü düşünceler yer alır. Yine bir gece bir soygun yaparlarken evin sahibi yaşlı kadın şiddete maruz kalır ve ölür. Alex, çok güvendiği arkadaşları tarafından ihanete uğrar ve soygun yaptıkları evde yalnız bırakılır. Olay yerine polisler çoktan gelir ve Alex yakalanır. 

Polisler tarafından Alex ve onun meşhur çetesinin namı çoktan duyulmuştur bile.
Alex hapishaneye gönderilerek ağır şartlarda cezalandırılır. Bir heyet, içinde kötü duygular besleyen suçlular üzerinde yeni bir deney yapacaktır. Amaçları; saldırganlığı, şiddeti, kötü olan duyguları zihninde barındıramayan bir insan ortaya koymaktır. Alex bu deney için iyi bir aday olacaktır.


4 yorum:

  1. filmini izledim bişi anlamadım, kitabını okudum bişi anlamadım, bi daha okuycam bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk başları biraz karmaşık gelse de ortalarda anlaşılır oluyor Deep. Çok farklı bakış açıları katan bir kitaptı.İyi okumalar!🤗

      Sil
  2. İlginç bir kitaba benziyor. Okumalıyım dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta sayfalara gelince çok sürükleyici bir hal alıyor. Tavsiye ederim.😊

      Sil

 

BİRPEMBESEVER