27 Ocak 2020 Pazartesi

KADRANSIZ SAAT





Kadransız Saat, Carson McCullers.

Yazar, hastalıklarla geçirdiği elli yıllık ömrüne çeşitli konularda denemeler, öyküler, şiirler ve romanlar bırakmış. Kadransız Saat, insan ilişkilerinin işlendiği ve yine insanın kendi iç sesiyle birçok sorunun cevabını aradığı bir kitap.

Kitabın konusu, ABD'de iç savaşın ardından Kuzey ve Güney eyaletleri arasında yaşanan kopukluğun meydana geldiği 1950'li yıllarda geçmekte. Kitapta dört karakter ve bu karakterlerinin birbirlerine karşı anlatmış oldukları sorunlar işleniyor. Bu sorunlar kimi zaman ülkede yaşanan problemler olmakla birlikte karakterlerin yaşadığı zorluklar da gerçekçi bir şekilde yansıtılıyor.

Kitapta geçen Georgia isimli eyalette yaşayan bu dört karakterin hayatı birbirleriyle iç içedir. Ve ayrılmaz şekilde bağlıdır da. Dönemin sorunlarından biri ırk ayrımı ve adalet kavramı bu eyalette dört karakterin kendi aralarında tartıştığı meselelerden birisidir.

Sherman Pew, siyahi bir gençtir. J. T. Malone, eyalette bir eczacı dükkanına sahip orta yaşlı bir adamdır. Kısa bir süre önce hiç beklemediği bir hastalıkla yüzleşir. Fox Clane, eski bir siyasetçidir. Jester Clane ise Fox Clane'in torunudur. Jester, kendi ayakları üzerinde kimseye bağlı kalmadan yaşamını sürdürmeyi hayal etmektedir.

Kitapta dört farklı karakterin yaşamlarına konuk oluyoruz. 



9 yorum:

  1. Güzel bir inceleme olmuş 😊 kaleminize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  2. modern klasikler serisindenmiş hiç duymmamıştm.farklı kesimden insanları nir araya getiren kitaplar daha bir ilginç oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyma Nil,
      Kitapyurdunda gezinirken karşıma çıktı ve kitabın künyesini okuduktan sonra bu kitabı almalıyım dedim. Toplumsal sorunların işlendiği bir kitap. :)

      Sil
  3. ay bu yazarın iki kitabını okuduum ama bu değil, öyküler, çok iyi yazar, biri küskün kahvenin türküsü idiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Öyle mi, ben ilk kez okudum bu yazarı. Küskün ve Kahvenin Türküsü kitaplarına da bakayım. Çok sağol Deeptone. :)

      Sil
  4. Kitabı ben de hiç duymamışım, adını çok sevdim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      Kitabın adı bende de ilk merak uyandırmıştı. :)

      Sil
  5. İlkay Özgür,
    Karakterlerin ayrı ayrı incelendiği ve görüşlerini, düşüncelerine yer verildiği kitapları okumayı ben de seviyorum. Bunu da beğenirsin öyleyse. :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER