19 Kasım 2021 Cuma

Venedik’te Ölüm

 


''İnsanlar bir sanat eserini niçin şöhrete eriştirdiklerini bilmezler. Sanat anlayışından yoksun, eserde bunca ilgiyi haklı gösterecek yüzlerce üstünlük bulduklarını düşünürler ama alkışın asıl nedeni tartıya gelmeyen bir şeydir: yakınlık duygusu!''


''Ruhumuzun, yüreğimizin hissettiği yaştayız.''


''Birbirleriyle sadece göz aşinası olan, her gün, hatta her saat karşılaştıkları, birbirlerini inceledileri halde, adetlerin hükmüne ya da kendi kuruntularına tabi olarak ne selam ne konuşma, görünüşte kayıtsız bir yabancılığı devam ettirmek zorunda kalan insanlar arasındaki ilişkiden daha garip, daha nazik bir şey olur mu?''


''Sanat da bir savaş -insanı çabuk çürüğe çıkaran yıpratıcı bir savaş- değil miydi?''

Venedik’te Ölüm, Thomas Mann.

Kitaptaki ana karakter Aschenbach bir yazardır. Orta yaşlı bir adam olan Aschenbach, yazarlık hayatında birçok başarıya imza atmış ve ses getirmiş eserlere sahiptir. Dinlenmek için Venedik’e giden yazar, burada Tadzio adında genç bir kızla karşılaşır.

Genç kız Tadzio, yazarı hem güzelliğiyle hem de gençliğiyle etkisi altına alır. Aschenbach, günlerini Tadzio’ya göre ayarlamaya başlar. Her gününü onu biraz daha fazla görebilmek için planlar. Ve Aschenbach’in uzaktan ilgisi platonik bir aşka dönüşür. Hatta öyle ki ilerleyen süreçte bu aşk takıntılı bir hal almaya başlayacaktır.

Venedik’te büyük bir salgın baş gösterir. Bu salgından ölen insan sayısı artmaya başlayınca yazar da ülkesine dönmeyi düşünür. Ancak bu düşüncesi Tadzio’ya olan tutkusuna yenik düşer ve Venedik’te ölümü beklemeye başlar.



9 yorum:

  1. Mann 'dan Buddenbrookları okuyup aşık olmuştum. Bu da okumak istediklerimden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SevKoz,
      Yazarı ilk def bu kitabıyla tanımış oldum. Kütüphanede üç kitap alma hakkı var. Bu raflarda rastgele dolaştığım bir sırada elime gelen bir kitaptı. Güzel bir öyküsü vardı. Buddenbrooklar isimli kitabını da merak ettim, bakayım ona da. Teşekkürler. :)

      Sil
  2. İlkay,
    Büyülü Dağ isimli kitabını bilmiyordum. Benim bu yazardan okuduğum ilk kitabı Venedik'te Ölüm oldu. Bahsettiğin kitaba da bakayım, teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
  3. bu romanın müthiş bir filmi var, sakın kaçırma :) 1971 yapımı :) ayrıca, tezer özlü, bu filmin çekildiği otele gitmişti, adada bir otel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      Filmi çok merak ettim. Zaten kitabı okurken yazar çok fazla betimlemelere yer verdiği için hikaye zihnimde çokça canlanmıştı. Filmi not alıyorum. Uğultulu Tepeler kitabı filmi önerin de aklımda. Teşekkür ederim. :)

      Sil
    2. heey, o malezya dizisinden hoşlanmazsan sana büssürü güzel malezya dizisi sölerim, seçersiin :)

      Sil
    3. deeptone,
      Dizinin ilk bölümünü izledim. İkinci bölümüne de başlamıştım günlük meşgalelerden yarıda kaldı. İlk bölüm fena değildi. Başrolleri sevdim. Ama kadın ve iki erkek karakterlerin sahneleri daha fazla olabilirdi sanki. Ailelerin diyalogları biraz fazlaydı. Belki ilk bölüm diye böyle oldu emin değilim. Eğer ana karakterlerin daha çok ön planda olduğu Malezya dizi önerin varsa not almak isterim. :)

      Sil
    4. o zamansa şunları bi denesene, rindu awak, ariana rose, jangan benci cintaku, olmazsa sölerim yinee :)

      Sil
    5. deeptone,
      Bugün bakayım inşallah dediğin dizilere de. Teşekkür ederimm. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER