27 Kasım 2021 Cumartesi

Bin Muhteşem Güneş

 


''Leyla daha önce de cenazelere katılmış, aynen bunlar gibi kadınlar görmüştü; ölüme ilişkin her şeyin hakkını doyasıya veren, kendi tayin ettikleri görev sahasına hiç kimsenin dalmasına izin vermeyen, resmi avutucular.''

''Bakın, bazı şeyleri ben size öğretebilirim. Bazılarını kitaplardan öğrenirsiniz. Ama bazı şeyler vardır ki, mutlaka görmeniz ve hissetmeniz gerekir.''

''Mevsimin ilk karında bu kadar büyüleyici olan nedir acaba, diye merak etti; neden böylesine etkiler insanı? Henüz kirlenmemiş, el değmemiş bir şeyi görme şansı mı? Yeni bir mevsimin, güzel bir başlangıcın çabucak uçup gidecek olan zarafetini, ayaklar altında ezilmeden, kirletilmeden önce yakalama telaşı mı?''

''Bir toplumun, kadınları eğitimsiz olduğu sürece başarıya ulaşma şansı yoktur.''

''Bu kentin ne çatılarını ışıldatan aylarını sayabilirsin,

Ne de duvarlarının gerisine gizlenen bin muhteşem güneşi.''

Bin Muhteşem Güneş, Khaled Hosseini.

Uçurtma Avcısı romanı yazarının kaleme aldığı ikinci eseri. Yazar, Bin Muhteşem Güneş adlı eserinde doğduğu toprakları, Afganistan’ı, anlatıyor. 

Meryem ve Leyla. Birbirinden haberi olmayan, Afganistan’daki bitmek bilmeyen kanlı savaşın kaderini paylaşan iki kadın. Meryem’in çocukluğuyla başlayan romanda Afganistan’ın yeni işgaline de adım adım tanıklık ediyoruz.

Meryem’im işgalin sancılı yıllarında henüz on beşindeyken rızası olmadan yaptırılan evliliği ve sonrasında gerçekleşecek olan esaret, şiddet ve hakaretlerle geçecek yılları.

Leyla ise Meryem’le aynı kaderi paylaşacak olan diğer kız çocuğudur. Leyla’nın Meryem’le yolunun kesişmesiyle aynı kadere ortak olmaları onları birbirlerine daha da yakınlaştıracaktır.

Yazar, hasreti, dostluğu, aşkı ve insanlığı Bin Muhteşem Güneş adlı romanında iki kadın karakterin kesişen hayatlarıyla okura başarılı bir şekilde aktarıyor.

''Issız bir adaya düşüyorsun. Yanına yalnızca beş kitap alabilirsin. Hangilerini seçerdin? Bir gün buna ciddi ciddi mecbur kalacağım hiç aklıma gelmezdi.''

''Ama Meryem doğru dürüst ayrımsamamış, neredeyse hiç umursamamıştı. Bütün bu yılları, zihninin tenha bir köşesinde geçirmişti. Kuru, çorak bir arazide; arzulamanın ve dövünmenin uzağında, hayallerin ve hayal kırıklıklarının ötesinde. Orada, geleceğin hiçbir önemi yoktu. Geçmişse yalnızca tek bir dersi içeriyordu; Sevgi, insana zarar veren bir hatadır; işbirlikçisi, yani umutsa tehlikeli bir yanılsama.''

7 yorum:

  1. bu kitabı okumadım kendim ama hakkında güzel yorumlar okudum hep yolumuzun kesişeceği zaman gelmemiş demek ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzmanamator,
      Benim de adını sıklıkla duyduğum kitaplardan biriydi. Kütüphanede de bulunca hemen alıp okuyayım dedim.

      Sil
  2. Bu kitabı okumuştum ama bence okuduğum zaman yanlıştı çünkü çok derinime işlemedi. Oysa Uçurtma Avcısı'nda salya sümük ağlaya ağlaya kitabı zor bitirmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      Kitapları okuduğumuz yıllardaki duygu ve düşüncelerimiz her yaşta farklı hissettirebiliyor bence. Uçurtma Avcısı çok etkileyici bir romandı katılıyorum. Bu romanı da iyi bir olay örgüsüne sahipti. Meryem ve Leyla'nın yaşam mücadelesi bana oldukça hüzünlü geldi.

      Sil
  3. Merhaba hocam. Sizi kendi bloguma davet ediyorum:) kırmayıp gelirseniz çok sevinirim.
    Blog adresim : https://yusufaakman.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. İlkay,
    Uçurtma Avcısı da çok güzel bir romandı. Önce ondan başlayabilirsin bence. Yazarın kitapları biraz duygusal ağırlıkta. Dediğin gibi iyi bir ruh halinde başlamak doğru olabilir.

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER