26 Kasım 2021 Cuma

Beykoz Cam ve Billur Müzesi

 


Müze, adını Osmanlı döneminde Beykoz Cam ve Billurat Fabrika-i Hümayun’dan alır. Dönemin Mısır Hidivi İsmail Paşa’nın kapı keyhudası olan  Abraham Paşa tarafından yaptırılıyor.

360 dönümden oluşan bu yere geçmişte köşkler, kuşhaneler, havuzlar, tiyatro binası ve ahır yaptırılmıştır. O dönemde Osmanlı Devleti’nde bulunmayan bitkiler ve ağaçlar  getirilip buraya dikilmiş. 117 farklı türdeki ağaçlarıyla özellikle sonbahar mevsiminde renk cümbüşüyle bahçe göz kamaştırıyor.







Müze girişinde bahçe ücreti olarak kişi başı olmak üzere 5 lira isteniyor. İçeriye yiyecek ve içecek sokulması da yasak. Müzenin bahçesi çok muntazam bir şekilde. Temiz, yemyeşil kocaman bir arazi. İçerisinde yetişkinlere ve çocuklara hitap eden bir park, banklar, tavus kuşları, tavşanlar bulunuyor.


Müze girişi müze kartınız varsa ücretsiz bir şekilde gerçekleşiyor. Eğer müze kartınız yoksa da yetişkin biletleri 10 Türk Lirası, öğrenci ise 5 Türk Lirası şeklinde.

Müze içerisinde fotoğraf ve video çekimi yasak. Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nde Türk camlarının yanı sıra Avrupa’da Osmanlı sarayları için üretilmiş eşsiz eserler de bulunuyor. 12 tematik bölümden oluşan müze, içerisinde 1480 parça eseri barındırmakta. 


                                                             Gingko biloba (mabet ağacı)

Bahçede hem rengiyle hem de yelpaze şeklindeki yapraklarıyla görenleri büyüleyen ağaçlardan biri olan Gingko biloba, botanik türdeki ağaçlardan. Ana vatanı Çin olan bu ağaç dünyada en uzun yaşayan ağaç türlerinden biriymiş ve ağacın yapraklarından bitki çayı yapılıyormuş.

Müzenin içerisinde yer alan cam koleksiyonları harikaydı. İstanbul Marmaray yapımı esnasında yeraltından bulunup çıkartılan bu eserleri günümüzde de görmek insanı mutlu ediyor.


10 yorum:

  1. çok merak ettiğim yerlerden ve işlerden cam olayı eminim ki harikadır eserler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzmanamator,
      Görülmeye değer cam koleksiyonları vardı. Tekrar ziyaret edilesi müzelerden.

      Sil
  2. Güzel bir müze olmalı gerçekten, Türkiye'de hiç müze gezmedim,umarım bir gün yolum düşer:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülten,
      Ben arkeoloji müzelerini gezmeyi çok seviyorum o yüzden gittiğim şehirlerde de müze gezmeyi listemin en başlarına koyuyorum. ^-^
      Umarım bir gün yolunuz düşer buralara. :)

      Sil
  3. Ya çok merak ettim. Ben yakında da ikamet ediyorum aslında, bence gitmeliyim. :) Bu faydalı yazı için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      Müzenin bulunduğu konum da harika bir yerde. Doğayla baş başa kalmayı seviyorsanız kesinlikle gitmelisiniz. :)

      Sil
  4. Gitmek istiyoruum :) Bir ara uğramalıyım. Tavşanları da görmeyi istiyorum, çok severim çünkü. Fotoğraflar da çok hoş :) Yazı için teşekkürler, emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamzeli Kız,
      Rica ederim. :) Umarım bir gün yolunuz düşer, gezmesi keyifli bir yer.

      Sil
  5. İlkay,
    İstanbul'a yolun düşerse bir gün senin için güzel bir liste hazırlarım. ^-^

    YanıtlaSil
  6. hiç duymadım bir bakayım aklımda olsun, orhan veli nin evine de gitcem daha :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER