6 Ağustos 2018 Pazartesi

FARELER VE İNSANLAR





Fareler ve İnsanlar, John Steinbeck.
Yazarın en çok bilinen ve okunan kitaplarından biri olduğunu söyleyebiliriz. 
Yalnızlığa mahkum edilen ve hayatta kalma mücadelesi veren insanların yaşamlarını ele alan, farklı bakış açıları kazanmamıza yarayan bir kitap.

George ve Lennie çok yakın iki arkadaş. Yeri yurdu olmayan bu iki arkadaş çiftliklerde iş yaparak geçimlerini sürdürmektedirler. Lennie'nin zeka yaşı bir çocuğunkiyle eş değerdedir. Bu yüzden George, onu hep korur. Ne yapıp yapmaması gerektiği hakkında ara sıra tembihlerde bulunur.

Bu ikilinin arasındaki dostluk ve güven duygusu kaldıkları çiftlikteki diğer insanlar tarafından alay konusu bile olur. George ve Lennie'nin en büyük hayali ise bir süre bu çiftlikte çalışıp para kazanmak ve kendi topraklarını alıp mutlu bir yaşam sürmektir. 

Hayallerindeki araziye ve mutlu yaşama kavuşma düşüncesi günden güne Lennie'yi heyecanlandırır. Lennie, bu hayalini ağzından kaçırarak çiftlikteki bazı çalışanlara da söyler. Lennie'yi istemeyen ve dışlayan bazı insanlar da olur. İriyarı ve güçlü bir görünüme sahip olan Lennie bir gün başını büyük bir belaya sokar ve arkadaşı George zorlu bir seçim yapmak zorunda kalır.

14 yorum:

  1. Hep okumayı ertelediğim bir kitap. Sanırım sayende bu sefer okuyacağım. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çerez kitaplardan biri. 😊 Okurken sonlara doğru meraklanıyorsun acaba ne olacak diye.🙊

      Sil
  2. Okumayı çok istediğim bir kitap, şu anda okuduğum kitapları bitirince buna başlayacağım :D Kalemine sağlııık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar arasındaki ayrımcılığı iyi yansıtan kitaplardan biri olduğunu söyleyebilirim. Rica ederim, keyifli okumalar şimdiden!🤗

      Sil
  3. Biz 9. Sınıfta bu kitaptan sınav olmuştuk, şimdi 11. Sınıf oldum ey gidi :D
    Bu kitabı okurken sonunda ne olacak diye heyecanla okuduğumu hatırlıyorum :) Sürükleyici bir hikayesi vardı ama bence Dünya Klasiklerine girecek kadar bir esprisi yoktu kitabın, dediğiniz gibi çerezlikti.
    Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok çok eskiden okumuştum. Unuttuğumdan bir daha bakayım istedim. Okumama değdi sahiden. Sonunu baya merak edip okudum.🙊

      Sil
  4. Kitabını hala okuyamadım ama tiyatrosunu izlemiştim ve çok etkileyiciydi. Hele o son sahneyi hiç beklemiyordum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa ne kadar hoş, tiyatrosuna gitmiş olman. Uzun zamandır gitmiyorum tiyatroya. Ertelediğim şeylerden biri oluverdi.😌

      Sil
  5. Okumuştum, okuduğumdan etkilendiğim kadar tiyatrosundan da etkilenmiştim. Sağlam bir ekiple harika bir iş çıkabiliyor, denk gelirseniz gitmenizi öneririm. Sonunda ağlamıştım hatta... Emeğinize, yüreğinize sağlık. Böyle güzel birsürü kitabı okumanız ve hayatınıza katmanız dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tiyatrosuna denk gelmedim ama gitmeyi çok isterim. Teşekkür ederim öneriniz için. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER