5 Ağustos 2018 Pazar

İZNİK GEZİSİ #1 | YEŞİL CAMİ - ÇİNİLİ SAAT KULESİ









Bugünkü rotamızı İznik'e doğru çevirdik. Günübirlik bir gezi oldu. Bu gezimi sana da anlatmak için sabırsızlanıyorum sevgili okur. 

Gezeceğimiz yerleri dünden ayarladık. İznik'te nereler gezilir, ne yenir içilir biraz araştırmalar yapınca nihayet ortaya ufak bir liste çıkıverdi. Biz bir günü İznik'i gezmek için yeterli bulduk. Sana da tavsiyem, burayı gezmek istersen eğer bir gününü ayırman yeterli olacaktır.





Öncelikle gezeceğimiz tarihi yerler birbirine çok yakındı. Bu bize sıcak havada avantaj sağladı diyebilirim. Yürüme mesafesinde her yeri gezme şansımız oldu. 

Görselde gördüğün İznik'te yer alan Çinili Saat Kulesi.Yapımı henüz yeni olan bu saat kulesi dört yolun tam orta yerinde yer alıyor. Üzerinde birçok farklı desende çiniler var. Meydana farklı bir hava kattığı söylenebilir.







Yeşil Cami.
1378-1392 yılları arasında yapılan bu cami günümüze kadar gelmeyi başaran tarihi eserlerden biri. Caminin tek kubbesi kendi başına yeterince ihtişamlı ve göz kamaştırıcı. Çandarlı Halil Paşa tarafından Mimar Hacı Musa'ya yaptırılıyor.

Osmanlı sanatına, Selçuklu minare geleneğinin yansımasının en iyi örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

Yeşil Camii adını turkuaz renginde çinili ve tuğlalı minaresinden almış. Erken Osmanlı döneminin tek kubbeli camileri arasında  en görkemli olanı İzmit'te yer alan Yeşil Camidir. 



Caminin içerisinde görülmeye değer zengin bir taş işçiliği yer almakta.



Yeşil Camiden çıktığımızda hemen karşısında İznik Müzesinin yer aldığını gördük. Ama ne yazık ki restorasyon çalışmaları olmasından dolayı bu yeri gezemedik. Sadece dışından bir fotoğraf karesi alabildim.

Bugünlük anlatacaklarım bu kadar. 
Gezmeyi sevin! Herkese de sevdirin. 😊

4 yorum:

  1. Gezmek sevilmezmi?😊 İznikin adını ilk defadır duyuyorum. Türkiyeye gelişimizde beni de hep camiler hayran bırakmıştı. Hepsi çok güzel sanatkarlık örnekleri bence. Size güzel-güzel, bol-bol gezmeler❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok seviliir. :)
      Türkiye'deki her tarihi yer bambaşka güzellikte. Özellikle camiler dimi çok güzel. ^-^

      Sil
  2. üstten üçüncü fotoyu ne güzel çekmişsin kii :)

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER