13 Aralık 2019 Cuma

JANE EYRE





Jane Eyre, Charlotte BRONTE.
İngiliz klasiklerine adını büyük harflerle yazdıran ve Jane Eyre kitabıyla ününe ün katan yazar Charlotte Bronte, 39'unda öldü. Yazarın hayatına bakıldığında üç kardeşini yakın zamanlarda kaybetmiş. 

Charlotte Bronte, Jane Eyre isimli romanında toplumsal sorunlarla birlikte aile meselelerini, kadının toplumdaki yerini ve gücünü ele alıyor. 

Jane Eyre, çok küçük yaşta anne ve babasını kaybeden bir kızdır. Küçük yaşta öksüz kalan Eyre, yengesinin evine yaşamının geri kalanını orada sürdürmek için gönderilir. Amcasının vasiyeti üzerine Eyre'ye bakmakla yükümlü olan yengesi onu sevmemekle birlikte evin içerisinde fazlalık olarak görür. Jane Eyre bu evde geçirdiği günlerde hep mutsuz, dışlanmış, haksızlığa uğramış hisseder.  

Yengesi ve çocuklarıyla kaldığı bu evde hiçbir mutlu anısı yoktur. Henüz çocuk olmasına rağmen birçok acıyla ve zorluklarla baş etmeye mecbur bırakılır. Aradan zaman geçer ve bir aile dostunun tavsiyesi üzerine Jane Eyre'nin katı kurallarla yönetilen yatılı bir okula gönderilmesine karar verilir. Bu evden kurtulacağına sevinen bir yandan da içindeki korkuları düşünmekten kendini alıkoyamayan Eyre, yatılı okulda on yılını geçirir. On yılın sonunda bir öğretmen olarak hayata tutunmaya ve kendi ayakları üstünde durmaya çalışır.

Aradan yine zaman geçer ve on yılını geçirdiği yatılı okuldan yeni bulduğu bir iş dolayısıyla ayrılır. Eyre'yi artık yeni bir hayat bekler. Bir malikanede mürebbiye olarak yatılı çalışacaktır. Bu malikanenin sahibi Edward Rocherster isimli adama aşık olur. Bu adam gizemli biridir. Jane Eyre, yaşamının geri kalanında da bu evde birçok zorluklarla baş edecektir.  



10 yorum:

  1. Tanıtım için teşekkürler. Blogger arkadaşlarımız ''Blogger Mimi'' başlığı altında çok güzel bir mim yazısı hazırlamışlar. Ben de bu mim yazılarına katılarak blog açma serüvenimi anlattım. Okumak için sizi bloguma beklerim.

    YanıtlaSil
  2. Jane Eyre edebiyat klasiklerden biri. Okumayı sevdiren bir kitap. Seneler önce okumuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yeni okuma fırsatı buldum. :') Daha önceden okusaymışım dedim okuduktan sonra. :)

      Sil
  3. Charlotte Bronte'u da Jane Austen kadar çok severim. Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel anlamışsınız, kaleminize sağlık🤗

    YanıtlaSil
  5. anna karenina ile birlikte en sevdiğim iki klasikten biriii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anna Karenina'yı hala okumadım. O kitabı kütüphanede varsa alayım bu ay inşallah. :)

      Sil

 

BİRPEMBESEVER