30 Mayıs 2020 Cumartesi

THE PLATFORM






The Platform, İspanya 2019.

El-Hoyo adı verilen bir delikte bulunan ve kendi rızası ile buraya giriş yapan insanların hayatta kalma mücadelesini anlatan filmde dikdörtgen şeklindeki bir platformda bulunan yemeklerin, insanların yaşadığı yüzden fazla kata sırasıyla inmesini ardından yaşananları izliyoruz.

Filmde adı geçen Gorong adlı kahraman, ülkede adını duyurmuş olan gizemli yere girmek için kaydını yaptırır. Amacı ise yaşadığı hayattan kendini biraz soyutlayıp kafa dinlemek ve hayatıyla ilgili birtakım kararlar alıp uygulamaya koyma fırsatı elde etmektir. El-hoyo'ya kabul edilir ve yanına sadece bir eşya alabileceği söylenir. O da çok sevdiği bir kitabı yanına alır.

Ancak El-hoyo'da hayat pek de hayal ettiği gibi değildir. İki kişilik olan odalarda yaşayan insanlar farklı katlarda yaşarlar. Bulunulan katlar da aslında statüleri temsil eder. El-hoyo'daki insanların katları her ay değişmektedir. 

Platform adı verilen dikdörtgen bir mekanizma en üst kattan başlayarak en alt kata kadar yiyecek götürür. En üst kat yani sıfırıncı katta yemek masası itinalı ve özenli bir şekilde hazırlanır. Fakat yemek  masası üst kattan alt kata gidene kadar çeşitli rahtsız edici davranışlara maruz kalır. Hatta kimi katlara yemek dahi kalmaz.

El-horo'daki bu işleyişe karşı çıkmaya çalışan Gorong, alt ve üst katındaki insanlarla işbirliği içerisine girmeye çalışır. Ve bazı değişikliklere gidilirse herkese yetecek kadar yiyeceğin olduğunun altını çizer.

Filmde kapitalist düzene, insanlar arasındaki eşitsizliklere, adaletsizliğe değinilmekte. Filmin başları oldukça durağan ilerlemekte. Son yarım saatte hareketlilik başlamakta. 

11 yorum:

  1. Anladığım kadarıyla Survivor tarzı bir filmmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim Pınarı,
      Film çok övüldüğü için izledim fakat işleyişi çok ağır geldiğinden yer yer izlemekte zorlandım. -,-
      Evet, hayatta kalma mücadelesi veriyorlar diyebiliriz.

      Sil
  2. Filmi güncel hayat ile eşleştirdiğimizde bir çok örneğiyle karşılaşabiliriz, genel olarak ben beğendim ama son sahneye pek anlam veremedim 🙃 boş vakitte izlenebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabia Saray,
      Son sahne çok anlamsız ve yoruma açık geldi bana da.

      Sil
  3. Fragmanını görmüştüm etkileyici bir filme benziyor.

    YanıtlaSil
  4. film ilginç ama bencesi iğrenç zor izledim bazı sahnelere bakamadım :)

    YanıtlaSil
  5. film konusu ile farklı ve ilginç ama iğrençlik çok fazla o sahnelere bakamadım :D son kısmı da anlamadım açıkçası o son sahnede noldu yani şimdi dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessizgemi,
      Evet bazı sahneler çok rahatsız ediciydi. Yemek sahneleri özellikle.-,-
      Sonuna ben de anlam veremedim.

      Sil
  6. İlkay Özgür,
    Filmin değinmiş olduğu konu çok iyiydi. Fakat bana çok ağır ilerliyormuş gibi de hissettirdi.

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER