25 Şubat 2020 Salı

TATSIZ BİR OLAY






Tatsız Bir Olay, Fyodor Dostoyevski.

Kitaptaki ana karakter İvan İlyiç, orduda generaldir. Olaylar Petersburg'da geçer. Dönemde özellikle sosyal sınıf ayrımcılığına vurgu yapılırken bu düşüncenin ortaya çıkan yeni bir akımla sınıf ayrımcılığına karşı çıkılır. Bir yandan da kalkınma hareketlerine destek veren İvan İlyiç, kendisi gibi iki general arkadaşı ile bu konular üzerine konuşur.

İvan İlyiç, şehirde gerçekleşecek bir düğünün akşam yemeğine konuk edilir. Burada kendisi gibi iki general arkadaşı ile aynı masada oturur ve akşam yemeğinin keyfini çıkartır. Tabii İvan İlyiç'in arkadaşlarının düşünceleri kendisininki gibi değildir, aksine onlar sınıf ayrımcılığının gerekliliğini savunurlar ve İvan İlyiç'in düşünceleri ile sıkça alay ederler.

İvan İlyiç ise kendilerinden aşağı statüde çalışan insanlara saygı duymak gerektiğini savunur ve bu düşüncesinin gelecekte hümanizm akımını doğuracağını iddia eder. 

Dostoyevski bu hikayesinde İvan İlyiç ile bir insanın kendisi hakkındaki fikirleri, idealleriyle birlikte yansıtılmasını ele alıyor. Ancak diğer taraftan da savunuculuğunu yaptığı bu düşüncelerin, acımasızca ve değer görülmeden alaya alınmasını da konu ediniyor.



9 yorum:

  1. Geçen yıl okumuştum ben de.. Adama hem kızdım hem de acıdım

    YanıtlaSil
  2. Dostoyevskinin fazla kitabını okumadım ama listemdeler. Bunu da okumak isterim.

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabını okumamışım, ekleyeyim listeye :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak,
      İnce bir kitap, o dönemin sorunlarını da başarıyla yansıtmış. :)

      Sil
  4. İlkay Özgür,
    Dostoyevski'den okuduğum ikinci kitap oluyor bu. Aslında bence yazarın kitaplarını bir değil iki kere okumak gerek. Daha iyi anlamak adına. :)

    YanıtlaSil
  5. aa ivan ilyiç mi. başka mkitaplarında da vardı bu isim galpağ. okumadım bunuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      İvan İlyiç'in Ölümü'nü mü diyorsunn?
      Onu da yeni bitirdim, yazısını da yazdım az önce. ^-^

      Sil

 

BİRPEMBESEVER