22 Kasım 2020 Pazar

Becoming You

 




Becoming You, belgesel programı 2020.
Dünya çapında 100 çocuğun bebeklik dönemlerinden itibaren ilk beş yıllarını konu alan bir belgesel.

Farklı kültürlerde doğan çocukların yaşam tarzları, örf-adetleri, dilleri, kültürleri, hayata olan bakışları, deneyimleri tıpkı görünüşleri gibi birbirinden farklı. İşte bu farklılıklar ekrana güzel karelerle ve renklerle izleyiciye yansıtılıyor.

Dünyanın her köşesinden bir çocuğun kendine has büyüme evrelerine aileleriyle birlikte bizler de ortak olabiliyoruz. Belgeselin en güzel yanı da bu. 2000 günlük bir süreçte çocuklar ben arayışından, kimlik karmaşasına, benmerkezci dönemlerine, ilk çocukluk evresine adım atışlarına, sosyalleşmelerine hatta bir gruba ait olma gibi birden fazla konunun içerisinde kendilerini bulmaktadırlar.

Çocuklar doğmadan önce veya doğduktan sonra kendilerine verilen isim ile o isme has bir kimlik arayışı içerisine girerler. İlk beş yılda kazanılan kimliğimiz de hayatımızın geri kalan kısmında oldukça önemlidir.

Ailelerin çocuk yetiştirmedeki tutum ve davranışlarına da değinen belgeselde her insanın içinde yaşadığı toplumu nasıl şekillendireceğine de vurgu yapmakta.


'' İsim sahibi olmanın ne demek olduğunu henüz anlamazlar.
Çünkü bebekler etraflarındaki herkesten ayrı birey olduklarının bile farkında değildir. Kiminle birliktelerse onların parçası olduklarını sanırlar. Ve ''ben'' diye bir şey olduğunu anlayana kadar kendi kimliklerini oluşturmaya başlayamazlar.''


'' Tutkular çocuklara kimliklerini ve onları öne çıkaran şeyi bulmaları konusunda yardım eder.''


'' 2000 günlük süreçte benzersiz bir kimlik kazanıyoruz. Ne sevdiğimizi biliyoruz. Bir grup ararız ve onun içinde kendimize bir yer buluruz.''


'' Kimliğimiz hayatımız boyunca değişir ama beş yaşımızda kim olacağımıza dair büyük planlarımız vardır.''





6 yorum:

  1. Konusu güzelll izlenecek listeme ekliyorummmm

    YanıtlaSil
  2. İlkay,
    Bu belgesele çok uygun bir söz söylemişsin. Çok şirin bir belgesel. Farklı ülkelerin kültürlerini, yaşam şartlarını görmek şansını da elde etmiş oluyorsun. :)

    YanıtlaSil
  3. ooo izlerim bunuuu bayılırım bebeklereee :)

    YanıtlaSil
  4. ay çok seviyorum bu tarz belgeselleri.izleyeceğim hafta sonu

    YanıtlaSil

 

BİRPEMBESEVER